Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sfušovaná freska Ježiša má konkurenciu: FOTO Strasie vás, keď zbadáte "zreštaurovanú" Pannu Máriu

Sfušovaná Panna Mária Zobraziť galériu (2)
Sfušovaná Panna Mária (Zdroj: Twitter/Mark Rees)

MADRID - Španielsky barokový maliar Bartolomé Esteban Murillo, ktorý je autorom slávneho obrazu "Inmaculada Concepción", sa musí obracať v hrobe. Jeho dielo sa totiž dostalo do rúk amatéra a zmenilo sa na nepoznanie.

Zberateľovi umenia, ktorý vlastnil dobovú kópiu obrazu , ktorý namaľoval španielsky barokový umelec Bartolomé Esteban Murillo v roku 1678, ostali oči pre plač.

Čítaje aj: Veľká krádež v múzeu východne od Amsterdamu: Neznámi zlodeji si odniesli Van Goghovo dielo

Dielo totiž skončilo v rukách fušera reštaurátora, ktorý si za svoju prácu vypýtal 1 200 eur. Reštaurovanie robil na dva pokusy, pričom už prvý nedopadol najlepšie - jemné črty tváre a odtiene vlasov úplne zmizli. Majiteľovi obrazu sa nepáčili ani oči vyvrátené dohora.

Nielen zberateľ umenia, ale aj reštauratéri sú pokusom o vylepšenie obrazu zhrození a volajú po sprísnení podmienok pre udelenie licencií, kto vlastne môže reštaurovať umelecké diela.

Tvár Panny Márie, ktorá teraz vyzerá, akoby ju vzalo do parády dieťa, nie je jediným nepodarkom. V roku 2012 španielska farníčka Cecilia Giménez zničila vzácnu fresku Ježiša Krista z 19. storočia. Aj vtedy sa zdvihla vlna kritiky, lebo "zreštaurované" dielo pripomínalo skôr skicu opice v tunike.

Viac o téme: Bartolomé Esteban Murillo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu