Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dlhoročné tresty v Alžírsku: Spojencov bývalého prezidenta odsúdili za korupciu

Abdal Azíz Buteflika
Abdal Azíz Buteflika (Zdroj: SITA/AP Photo/Sidali Djarboub, File)

ALŽÍR - V Alžírsku odsúdili v stredu na dlhoročné väzenské tresty viacerých spojencov niekdajšieho prezidenta Abdala Azíza Butefliku, ktorých usvedčili z korupcie. S odvolaním sa na vyjadrenie právneho zástupcu jedného z nich o tom informovala agentúra AFP.

Prominentného alžírskeho podnikateľa Alího Haddada odsúdili na 18 rokov väzenia. Niekdajších premiérov, ktorí tieto posty zastávali počas Buteflikovej vlády, Ahmada Újahju a Abdalmálika Sallála a  momentálne si už vo väzení odpykávajú tresty v súvislosti s iným usvedčením z korupcie, teraz odsúdili na 12 rokov odňatia slobody. Ôsmim exministrom vymerali väzenské tresty v rozmedzí dvoch až 20 rokov.

Na štyri roky väzenia odsúdili aj štyroch bratov Alího Haddada - Umara, Mazjána, Sufjána, Muhammada. Súd tiež nariadil konfiškáciu majetku tejto rodiny. Právny zástupca Alího Haddada verdikt označil za "očividne politicky" motivovaný a dodal, že jeho klient sa voči nemu odvolá. "Obžalovaní boli členmi starého režimu. Teraz platia za porážku," povedal advokát.

Buteflika bol pri moci takmer 20 rokov. Z prezidentského postu odstúpil vlani v apríli po nátlaku armády, keďže v Alžírsku sa proti nemu konali masové pouličné protesty. Tie podnietilo jeho skoršie oznámenie, že sa bude vo voľbách uchádzať o piaty prezidentský mandát, a to aj napriek svojmu krehkému zdraviu.

Po Buteflikovom odstúpení v Alžírsku prebehlo viacero súdnych procesov s vplyvnými postavami jeho režimu. Medzi odsúdenými bol aj exprezidentov brat Saíd Buteflika či dvaja niekdajší šéfovia tajných služieb. Niektorí Alžírčania tieto procesy so starou garnitúrou privítali, podľa mnohých však ide len o boj medzi dvoma klanmi vládnuceho režimu.

Viac o téme: KorupciaSpojenciAlžírskoAlžírAbdal Azíz Buteflika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu