Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Rázne obvinenie OSN: Taliban a bezpečnostné zložky útočili na zdravotníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

KÁBUL - Organizácia Spojených národov (OSN) v nedeľu extrémistické hnutie Taliban a afganské bezpečnostné zložky obvinila z uskutočňovania "zámerných" útokov proti zdravotníckym pracovníkom a zariadeniam v období, keď Afganistan zápasí s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra AFP.

Asistenčná misia OSN v Afganistane (UNAMA) podľa svojich vyjadrení v období od 11. marca do 23. mája tohto roka zaznamenala 12 takýchto prejavov násilia namierených voči zdravotníckym zariadeniam a pracovníkom. "V období, keď bola potrebná urýchlená humanitárna pomoc na ochranu každého života v Afganistane, sa Taliban a afganské národné bezpečnostné sily (ANSF) dopustili zámerných násilných činov, ktoré marili prevádzku zdravotníctva," povedala šéfka UNAMA Deborah Lyonsová.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Osem útokov je pripisovaných hnutiu Taliban. Afganské bezpečnostné zložky sú podľa AFP zodpovedné za tri útoky. K zodpovednosti za útok na nemocnicu v meste Kábul z 12. mája sa nik neprihlásil. Úrady v nedeľu oznámili, že počas posledného týždňa si útoky hnutia Taliban vyžiadali 42 úmrtí a 105 osôb utrpelo zranenia.

Útok na pôrodnicu nemocnice v Kábule si 12. mája vyžiadal životy 25 osôb vrátane 16 matiek, uvádza AFP s odvolaním sa na organizáciu Lekári bez hraníc (MSF). V Afganistane zatiaľ potvrdili 28.833 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 581 úmrtí v spojitosti s chorobou COVID-19. Túto chorobu vyvoláva nový koronavírus.

Viac o téme: útokyZdravotníciKábulAfganistanOSNTalibanKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu