Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bhuttovú údajne nezastrelili, sama sa smrteľne zranila

Podľa doterajšej oficiálnej verzie atentátnik strelil Bhuttovej do krku a po prevoze do nemocnice skonala na následky tohto zranenia.
Podľa doterajšej oficiálnej verzie atentátnik strelil Bhuttovej do krku a po prevoze do nemocnice skonala na následky tohto zranenia. (Zdroj: SITA)

ISLAMABAD - Líderku pakistanskej opozície vo štvrtok na predvolebnom zhromaždení nezastrelili. Po tom, čo na ňu atentátnik začal strieľať, udrela si v snahe ukryť sa do automobilu hlavu do páky na posuvnej streche vozidla. Túto verziu v piatok predstavilo verejnosti pakistanské ministerstvo vnútra.

"Páka zasiahla oblasť pri pravom oku a rozbila jej lebku. V rane sa nenašla žiadna guľka ani kovový šrapnel," vyhlásil hovorca ministerstva Džavíd Číma. Podľa doterajšej oficiálnej verzie atentátnik strelil Bhuttovej do krku a po prevoze do nemocnice skonala na následky tohto zranenia.

Bolo to dielo al-Káidy a Talibanu

Za vraždou bývalej pakistanskej premiérky Bénazír Bhuttovej stála podľa vlády al-Káida a hnutie Taliban. "Máme o tom dôkazy," povedal pakistanský minister vnútra Hamíd Naváz pre agentúru Associated Press.

Hovorca ministerstva vnútra Džavid Ikbal Číma na tlačovej konferencii neskôr uviedol, že podľa spravodajských informácií stojí za vraždou opozičnej političky líder pakistanskej al-Káidy Baitulláh Mehsúd. Tajné služby dnes zachytili správu, v ktorej Mehsúd "gratuloval svojim ľuďom za vykonanie tohto hanebného činu", konštatoval Číma.

Mehsúd je veliteľom protalibanských síl so základňou v Južnom Vaziristane, regióne pri afganských hraniciach, kde je aktívna aj al-Káida. Podľa rezortu vnútra bol tento vodca militantov aj za bombovým útokom na Bhuttovú 18. októbra v Karáčí, pri ktorom zahynulo vyše 140 ľudí.

Na jeseň Mehsúda citovali pakistanské noviny, že privíta Bhuttovej návrat z exilu samovražednými útočníkmi. Veliteľ radikálov to neskôr vo vyhlásení pre miestne médiá poprel.

V ohrození života sú aj ďalší

Pakistanské ministerstvo vnútra v piatok informovalo, že líder opozície Naváz Šaríf je jedným zo skupiny politikov, ktorým hrozí útok. Obeťou štvrtkového samovražedného útoku sa stala bývalá premiérka a populárna opozičná predstaviteľka Bénazír Bhuttová. "Sú tu ďalší ľudia, ktorí sú v ohrození a vždy, keď dostaneme tieto informácie, posunieme ich konkrétnym ľuďom," povedal hovorca ministerstva vnútra Džavíd Číma na piatkovej tlačovej konferencii. Na výzvu novinárov, aby udal príklady, menoval Šarífa, lídra islamistov Maulanú Fazala ur-Rehmána a bývalých premiérov Šejka Rašída a Aftaba Šerpaa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu