Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

K atentátu na Bhuttovú sa prihlásila al-Káida

Bénazír Bhuttová zomrela vo štvrtok pri atentáte.
Bénazír Bhuttová zomrela vo štvrtok pri atentáte. (Zdroj: SITA)

ISLAMABAD - K zodpovednosti za vražedný atentát na pakistanskú expremiérku Bénazír Bhuttovú sa prihlásila teroristická sieť al-Káida. Uviedla to televízia CNN s odvolaním sa na americké vládne zdroje. Radikáli útok na opozičnú líderku plánovali udájne od októbra, informoval iDNES.cz.

"Spoločne s FBI sme dostali vyhlásenie al-Káidy o zodpovednosti za útok na bývalú pakistanskú premiérku Bénazír Bhuttovú," povedal pre CNN zdroj z amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť.

"Je to naše prvé veľké víťazstvo nad tými, ktorí sa spojili s bezbožnými v boji proti al-Káide," povedal telefonicky spravodajskému serveru Asia Times údajný hovorca teroristov Mustafa Abú al-Jazíd

Pakistanské ministerstvo vnútra uviedlo, že nie je informované o spojení al-Kájdy so smrťou Bhuttovej, podľa neho však za vlnu tohtoročných teroristických útokov zodpovedajú extrémistické elementy.

Hovorca rezortu Džavíd Číma uviedol, že pravdepodobnými páchateľmi "sú tie isté extrémistické elementy, ktoré uskutočnili teroristické činy v minulosti." Pakistan opakovane vyhlásil, že Taliban a al-Kájda sú za bezprecedentnou vlnou tohtoročných útokov, pri ktorých zahynulo viac ako 800 ľudí. Islamskí militanti vedú čoraz agresívnejšiu kampaň v Pakistane, kde tento rok došlo k viac ako 40 samovražedným útokom.

Pakistanský prezident Párviz Mušarráf obvinil al-Kájdu po dvoch pokusoch o jeho zavraždenie v roku 2003 v Rawálpindi, kde Bhuttovú vo štvrtok zabil samovražedný útočník.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu