Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rusko podniklo nálety na severozápade Sýrie: Malo sa tak stať prvýkrát od marca

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

DAMASK - Ruské vojenské lietadlá podnikli z utorka na stredu nálety na severozápade Sýrie v provincii Idlib, ktorá je poslednou väčšou baštou islamistických militantov. Ide o prvé letecké útoky od začiatku trojmesačného prímeria v danej oblasti, informovali agentúry AFP a AP s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum (SOHR) so sídlom v Británii.

Informácie o prípadných obetiach neboli bezprostredne známe. K náletom došlo v utorok večer a v stredu nadránom a podľa SOHR zasiahli severozápadnú oblasť Sýrie, kde hraničia provincie Hamá, Idlib a Lázikíja. Aktivisti uviedli, že išlo o prvé nálety ruských lietadiel v provincii Idlib a jej okolí, odkedy tam začalo v marci platiť prímerie. V tomto regióne majú prevahu džihádistické milície Hajat Tahrír aš-Šám blízke al-Káide a ich spojenci, dodalo SOHR.

Rusko a Turecko sprostredkovali prímerie medzi armádou sýrskeho prezidenta Bašára Asada a povstalcami, ktoré malo od 6. marca zamedziť bojom v Idlibe. Predchádzala mu niekoľkomesačná ofenzíva vládnych síl, ktorá si vyžiadala životy stoviek civilistov a takmer milión obyvateľov prinútila opustiť svoje domovy.

Viac o téme: NáletyRuskoSýriaIdlibSýrske pozorovateľské centrum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu