Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Trump hovoril s Putinom o pozvaní Ruska na summit G7, Kanada s tým nesúhlasí

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON- Americký prezident Donald Trump v pondelok telefonicky hovoril s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o svojom návrhu pozvať Rusko na jesenný summit skupiny G7, informovala agentúra DPA.

Kanada a Británia ako členovia G7 sa predtým vyjadrili, že s týmto návrhom nesúhlasia. Stretnutie lídrov Británie, Kanady, Francúzska, Nemecka, Japonska, Talianska a USA sa malo pôvodne konať koncom júna v Camp Davide v americkom štáte Maryland. Trump však 30. mája oznámil, že odloží summit na jeseň a že naň pozve aj ďalšie krajiny. Konkrétne spomenul Rusko, Južnú Kóreu, Indiu a Austráliu.

Rusko bolo z pôvodnej G8 vylúčené pred piatimi rokmi v reakcii na anexiu Krymského polostrova, pripomína DPA. Kremeľ vo svojom vyhlásení neuviedol, ako Putin na Trumpov návrh reagoval. Zdôraznil však dôležitosť posilnenia dialógu medzi Ruskom a USA v oblasti strategickej stability a armády.

Ruský prezident Trumpovi takisto zablahoželal v súvislosti so sobotňajším štartom americkej vesmírnej lode Crew Dragon. Lídri oboch krajín podľa Kremľa potvrdili záujem pokračovať v spolupráci na vesmírnych projektoch. USA sa od roku 2011 pri doprave svojich astronautov na ISS spoliehali na ruské rakety.

Kanadský premiér Justin Trudeau v pondelok povedal, že Rusko sa na budúcom summite G7 nezúčastní, čím vyjadril nesúhlas s Trumpovým návrhom, napísala agentúra AP. Trudeau za dôvod absencie Ruska v G7 označil pokračujúce nerešpektovanie medzinárodných pravidiel a noriem.

Hovorca britského premiéra Borisa Johnsona takisto povedal, že britská vláda nepodporí znovuprijatie Ruska do skupiny G7. Dodal však, že o tom, ktorí svetoví lídri budú na najbližší summit pozvaní, rozhoduje hosťujúca krajina, teda Spojené štáty.

Viac o téme: RuskoDonald TrumpKanadaVladimir PutinG7
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu