Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Európska únia a Japonsko posilnia svoje partnerstvo a spoločný boj proti koronakríze

Ursula von der Leyenová
Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Lídri EÚ a Japonska v utorok po spoločnej videokonferencii naznačili ochotu úzko koordinovať svoje aktivity v rámci reakcie na pandémiu nového koronavírusu a prijali záväzok posilniť svoje strategické partnerstvo. Na videokonferencii sa zúčastnili predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a japonský premiér Šinzó Abe.

V spoločnom vyhlásení uviedli potvrdili, že sa zaoberali reakciou na pandémiu nového koronavírusu, pričom zdôraznili význam globálnej solidarity, spolupráce a účinného multilateralizmu. Zhodli sa na potrebe poučiť sa zo súčasnej situácie, aby sa predišlo budúcim pandémiám, a hovorili o krokoch, ktoré je potrebné v tejto súvislosti prijať.

V nadväznosti na úspešnú darcovskú iniciatívu známu ako "Globálna reakcia na koronavírus", ktorá bola aj za pomoci EÚ spustená 4. mája, opätovne potvrdili svoj záväzok v prospech globálnej spolupráce a trvalého financovania vývoja a zavádzania účinných liekov na koronavírus, diagnostikovania, liečby a vývoja nových vakcín s cieľom ich sprístupnenia pre všetky krajiny na svete za prijateľnú cenu.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Sprievodným podujatím videokonferencie bol podpis zámeru o posilnení spolupráce v oblasti vedy, techniky a inovácií, čo bude platiť aj v oblasti zdravia. Za EÚ dokument podpísala eurokomisárka pre inováciu, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Marija Gabrielová a za Japonsko minister pre vedu a techniku Naokazu Takemoto. V konkrétnej rovine to zahŕňa spoluprácu medzi vedeckým programom EÚ Horizont a japonským programom pre výskum a vývoj Moonshot.

Von der Leyenová, Michel a Abe zdôraznili svoje odhodlanie zabezpečiť pre EÚ a Japonsko oživenie ekonomík a vybudovať udržateľnejšie, inkluzívnejšie a odolnejšie ekonomiky v súlade s environmentálnou agendou pre rok 2030, cieľmi trvalo udržateľného rozvoja a Parížskou klimatickou dohodou.

Lídri EÚ a Japonska zdôraznili potrebu pomôcť rozvojovým krajinám v boji proti koronavírusu. EÚ tak robí prostredníctvom podporného balíka s názvom Team Europe vo výške viac ako 20 miliárd eur. Zhodli sa, že koronakríza bude mať geopolitické dôsledky a opätovne potvrdili svoj záväzok podporovať medzinárodný poriadok založený na pravidlách. V neposlednom rade trojica politikov opätovne potvrdila záväzky týkajúce sa strategického partnerstva, ktoré sa v utorok posilnilo Dohodou o strategickom partnerstve medzi EÚ a Japonskom a Dohodou o hospodárskom partnerstve.

Viac o téme: BojJaponskoEurópska úniaKoronavírusUrsula von der LeyenováKoronakríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu