Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

EÚ pomôže Jemenu ďalším finančným balíkom: Má pomôcť aj v boji s koronakrízou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že poskytne Jemenu nový balík finančnej pomoci vo výške 70 miliónov eur. Dôvodom sú hrozby, že pandémia nového koronavírusu ešte viac prehĺbi jednu z najhorších humanitárnych kríz na svete, v krajine, kde sa začal šíriť hladomor.

Komisia spresnila, že viac ako 40 miliónov eur z novej finančnej pomoci je zameraný na predchádzanie a zabránenie šíreniu pandémie koronavírusu v tejto krajine a na riešenie dopadov tejto choroby. Od vypuknutia ozbrojeného konfliktu v roku 2015 Európska únia v rámci svojej humanitárnej a rozvojovej politiky vyčlenila na pomoc Jemenu už 822 miliónov eur.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v správe pre médiá uviedol, že EÚ je aj v tomto ťažkom období v neustálej pohotovosti v prospech tých najzraniteľnejších skupín v Jemene. Pripomenul, že doterajšia finančná EÚ už poskytla miliónom občanom tejto krajiny životne dôležitú pomoc v podobe potravinových balíkov a výživy, pitnej vody, prístrešia a základnej hygieny. Zopakoval, že aby sa pomoc dostala k čo najväčšiemu počtu trpiacich, musia byť zrušené všetky obmedzenia a zákazy porušujúce zásady humanitárnej pomoci.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Dlhoročný konflikt v Jemene viedol k oslabeniu systému národného zdravotníctva a veľká časť populácie trpí chronickou podvýživou. EÚ prejavuje solidaritu s obyvateľmi Jemenu. Zmobilizovali sme všetky nástroje rozvojovej pomoci, ktoré máme k dispozícii, aby sme podporili jemenský zdravotný systém pri zvládaní novej krízy. Budeme aj naďalej podporovať miestne inštitúcie pri poskytovaní nevyhnutnej pomoci zraniteľnému obyvateľstvu po celej krajine," opísala situáciu eurokomisárka pre medzinárodné partnerstvo Jutta Urpilainenová.

Komisia zdôraznila, že EÚ bude pomáhať v Jemene prostredníctvom partnerských humanitárnych organizácií a okrem koronakrízy a jej dopadov, sa nová pomoc sústredí aj na liečbu ťažko podvyživených detí. Komisia zopakovala, že EÚ aj naďalej podporuje úsilie OSN o obnovenie mierových rozhovorov a dosiahnutie trvalo udržateľného mieru v tejto krajine.

Viac o téme: Finančná pomocBruselJemenEurópska úniaKoronavírusEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu