Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS USA to myslia s vývojom vakcíny vážne: Britskej farmaceutickej firme poslali miliardu dolárov

Oznam prišiel v čase obáv, že Spojené štáty by mohli získať vakcínu skôr ako ostatné krajiny - práve vďaka rozsiahlemu financovaniu farmaceutických spoločnosti po celom svete.
Oznam prišiel v čase obáv, že Spojené štáty by mohli získať vakcínu skôr ako ostatné krajiny - práve vďaka rozsiahlemu financovaniu farmaceutických spoločnosti po celom svete. (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Britská farmaceutická spoločnosť AstraZeneca vo štvrtok oznámila, že získala vyše miliardy dolárov (0,9 miliardy eur) od Spojených štátov, ktoré takto pomáhajú financovať výrobu očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 spôsobovanému novým koronavírusom. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Oznam prišiel v čase obáv, že Spojené štáty by mohli získať vakcínu skôr ako ostatné krajiny - práve vďaka rozsiahlemu financovaniu farmaceutických spoločnosti po celom svete. Francúzsko už ostro skritizovalo gigantickú farmaceutickú spoločnosť Sanofi so sídlom v Paríži za vyhlásenie, že USA dostanú prípadnú vakcínu ako prvé. Svetoví lídri totiž požadujú, aby sa tieto výsledky vedy dostali k všetkým národom sveta.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

"AstraZeneca dnes dostala finančnú podporu vyše miliardy dolárov od amerického Úradu pre biomedicínsky pokročilý výskum a vývoj (BARDA) na vývoj, výrobu a dodávku vakcíny," uviedla firma v oznámení. BARDA patrí pod ministerstvo zdravotníctva USA.

Spoločnosť AstraZeneca partnersky spolupracuje na vývoji a distribúcii tejto očkovacej látky proti koronavírusu s britskou Univerzitou v Oxforde a vakcína sa testuje v Spojenom kráľovstve. Finančná pomoc Spojených štátov je oveľa rozsiahlejšia než pomoc Británie - vláda v Londýne dala na vývoj tejto vakcíny len 20 miliónov libier (22,3 milióna eur).

Viac o téme: VývojVakcínaFarmaceutická spoločnosťUSAVeľká BritániaKoronavírusFinančná podporaAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu