Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Trump sa raduje: Na čelo tajných služieb pretlačil svojho favorita aj napriek kritike

John Ratcliffe
John Ratcliffe (Zdroj: SITA/AP/Gabriella Demczuk)

WASHINGTON - Americký Senát schválil vo štvrtok nomináciu republikánskeho kongresmana Johna Ratcliffa na post riaditeľa amerických tajných služieb (DNI).

Hlasovanie prebehlo po straníckej línii v pomere hlasov 49:44. Avšak prvýkrát od zriadenia tohto postu sa proti kandidátovi vyslovila viac než desiatka senátorov, informuje spravodajská stanica CNN. Agentúra Reuters uvádza, že odobrenie Senátu predstavuje víťazstvo pre amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý Johna Ratcliffa na tento post nominoval až dvakrát.Trump ho za šéfa tajných služieb prvýkrát navrhol krátko po tom, ako z tejto funkcie v júli roku 2019 odstúpil Dan Coates, ktorý mal s Trumpom viacero názorových nezhôd.

Texaský kongresman Ratcliffe však vtedy svoju kandidatúru stiahol, keď zákonodarcovia oboch strán - demokratickej i republikánskej - vzniesli námietky týkajúce sa jeho kvalifikácie, respektíve nedostatku odborných skúseností. Do funkcie DNI, ktorú po Coatesovom odstúpení dočasne zastávali Joseph Maguire a následne súčasný dosluhujúci šéf Richard Grenel, prezident Johna Ratcliffa opäť nominoval vo februári tohto roku.

Post DNI bol zriadený v roku 2005 po tom, ako vyšetrovacia komisia v súvislosti s teroristickými útokmi z 11. septembra 2001 došla k záveru, že Ústredná spravodajská služba (CIA) nedostatočne spolupracovala s Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI). Úlohou DNI je koordinovať prácu 16 spravodajských služieb Spojených štátov.

Viac o téme: NomináciaKongresmanUSADonald TrumpJohn Ratcliffe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu