Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Českí vedci varujú pred záhadnou chorobou súvisiacou s koronavírusom: Postihuje deti, toto sú príznaky

(Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V krajinách postihnutých ochorením COVID-19 by podľa českého Štátneho zdravotného ústavu (SZÚ) mohla byť častejšia vzácna Kawasakiho choroba postihujúca deti. Vedci, ktorí ju a ďalšie podobné syndrómy skúmajú, by sa mali zamerať na imunitnú odpoveď na vírusové spúšťače tejto choroby, napísal SZÚ na webe.

Teóriu o tom, že zvýšený výskyt tohto zápalového ochorenia u detí súvisí s prekonanou infekciou koronavírusu publikovali talianski vedci. Zamerať sa na ňu chce aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). "V krajinách s vysokým výskytom ochorenia COVID-19 boli v Európe aj v Spojených štátoch hlásené prípady detí hospitalizovaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti pre vzácny zápalový multisystémový syndróm detí," uviedol na webe SZÚ. Príznaky sú kombináciou prejavov podobných Kawasakiho chorobe a syndrómu toxického šoku.

V krajinách EÚ a Veľkej Británii bolo 230 takýchto prípadov, dve deti zomreli. V talianskom Bergame sa choroba prejavila tridsaťnásobne viac, než je bežné. Súvislosť s COVID-19 síce nebola doteraz preukázaná, zdá sa ale podľa vedcov pravdepodobná. Príznakom môže byť dlho trvajúca horúčka a zápalové postihnutie srdca a ciev, dýchacie príznaky sú naopak minimálne. Objaviť sa môžu zmeny na perách, takzvaný jahodový jazyk, postihnutie uzlín alebo vyrážka na rukách či nohách. Väčšina chorých na liečbu dobre reaguje, fatálne komplikácie sú zriedkavé.

Bežne sa Kawasakiho choroba prejaví asi u piatich až 15 detí na 100.000 obyvateľov EÚ do piatich rokov za rok. V krajinách severovýchodnej Ázie je desaťkrát až tridsaťkrát častejšia. Nie je zatiaľ jasné, ako presne choroba vzniká. Vedci odhadujú, že ide o imunitnú reakciu na bežnú infekciu u geneticky predisponovaných jedincov.

Viac o téme: DetiVedciVýskytKrajinyKoronavírusCOVID-19Kawasakiho choroba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu