Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Talianska polícia zatkla muža: Mal dať falošné dokumenty útočníkovi z Berlína

Zdemolované vianočné trhy v Berlíne Zobraziť galériu (2)
Zdemolované vianočné trhy v Berlíne (Zdroj: SITA/AP)

RÍM - Talianska polícia oznámila, že zadržala Alžírčana, ktorý "pravdepodobne" poskytol falšované dokumenty Anisovi Amrimu, útočníkovi z berlínskych vianočných trhov. Amri tieto dokumenty použil na cestovanie z Talianska do Nemecka. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra DPA.

Podozrivého, identifikovaného iba iniciálami C. M. S., zatkli ešte v apríli v Neapole v rámci vyšetrovania, ktoré viedlo k ďalším siedmim zatknutiam. Amri, neúspešný žiadateľ o azyl z Tuniska, prišiel do Talianska na migrantskej lodi v roku 2011 a predpokladá sa, že pred svojou cestou do Nemecka sa zradikalizoval v talianskych väzniciach.

Amri 19. decembra 2016 odcudzeným kamiónom zámerne vrazil do davu ľudí na vianočných trhoch v Berlíne, pričom zabil 12 osôb. Podarilo sa mu uniknúť a následne sa pohyboval po niekoľkých európskych krajinách. Štyri dni po útoku prišiel do milánskeho predmestia Sesto San Giovanni, kde ho prenasledovala a zastrelila policajná hliadka.

Zdemolované vianočné trhy v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Talianska polícia uviedla, že Amri sa päť mesiacov pred útokom legitimizoval na ceste z Berlína do Zürichu falošným talianskym občianskym preukazom. Zatknutý Alžírčan bol členom siete falšovateľov dokumentov so sídlom v Neapole, ktorú polícia zatknutím siedmich ďalších osôb rozložila.

Úrady v tejto súvislosti vyšetrujú 11 ďalších ľudí. Podozriví čelia obvineniu z falšovania dokumentov a napomáhania ilegálnej imigrácii spojenej s terorizmom.

Viac o téme: ZatknutieDokladyPolícia útok TalianskoBerlínAlžírčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu