Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Europoslanci odobrili trojmiliardovú pomoc pre susedné a partnerské krajiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v piatok, na záver májového plenárneho zasadnutia, schválili poskytnutie úverov v celkovej výške tri miliardy eur pre partnerské krajiny EÚ. Ide o financie, ktoré by týmto krajinám mali pomôcť vyrovnať sa s hospodárskymi dôsledkami pandémie nového koronavírusu.

Za rozhodnutie o takzvanej makrofinančnej pomoci hlasovalo 547 poslancov, 93 bolo proti a 47 sa zdržalo hlasovania. Pomoc určená pre desiatku partnerských krajín v susedstve EÚ, ktoré v dôsledku šíriaceho sa ochorenia COVID-19 upadli do recesie, by mala byť uvoľňovaná vo forme úverov za veľmi výhodných podmienok v priebehu dvanástich mesiacov.

Celkový objem finančných prostriedkov by mal byť rozdelený nasledovne: Albánsko (180 miliónov eur), Bosna a Hercegovina (250 miliónov), Gruzínsko (150 miliónov), Jordánsko (200 miliónov), Kosovo (100 miliónov), Moldavsko (100 miliónov), Čierna Hora (60 miliónov), Severné Macedónsko (160 miliónov), Tunisko (600 miliónov) a Ukrajina (1,2 miliardy).

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Makrofinančná pomoc by mala prispieť k zmierneniu negatívnych sociálnych a hospodárskych dopadov súčasnej krízy v partnerských krajinách Únie a podporiť ich finančnú stabilitu. Europoslanci o makrofinančných úveroch hlasovali prostredníctvom takzvaného naliehavého postupu s cieľom urýchliť proces uvoľňovania prostriedkov pre partnerské a susedské krajiny. Rada EÚ (členské krajiny) tento balík pomoci odobrila už 5. mája.

Uvoľneniu finančných prostriedkov musí predchádzať podpísanie memoranda o porozumení, ktorého súčasťou budú podmienky poskytnutia úverov. Európska komisia očakáva uvoľnenie prvej tranže na jeseň 2020, druhej a poslednej tranže začiatkom roka 2021. Splatnosť poskytnutých úverov je 15 rokov. Krajiny, ktorým je pomoc Únie určená, musia byť zapojené do programu Medzinárodného menového fondu (MMF).

Viac o téme: PomocPandémiaEuroposlanciKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu