Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Rakúsko čoskoro otvorí hranice s Lichtenštajnskom a Švajčiarskom: V hre je aj Slovensko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Jens Meyer)

VIEDEŇ - Rakúsko sa v piatok dohodlo na úplnom otvorení hraníc s Lichtenštajnskom a Švajčiarskom od 15. júna. Ide o rovnakú dohodu, akú Rakúšania predtým uzavreli s Nemeckom. Informoval o tom rakúsky kancelár Sebastian Kurz, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Dosiahli sme dohodu s Nemeckom, Lichtenštajnskom a Švajčiarskom na okamžitom výraznom uvoľnení (obmedzení na hraniciach) a úplnom otvorení hraníc od 15. júna," povedal Kurz na tlačovej konferencii. Kancelár dodal, že Rakúsko teraz o podobnej dohode rokuje s východnými susedmi.

"V prvej línii teraz vidíme krajiny na východe, napríklad Česko a Slovensko," uviedla v stredu podľa českého portálu iDnes.cz rakúska ministerka cestovného ruchu Elisabeth Köstingerová pre rozhlasovú stanicu Ö1.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Uvoľnenie režimu na hraniciach avizovalo aj Nemecko, ktoré od soboty 16. mája čiastočne uvoľní kontroly, a to najskôr na hraniciach s Luxemburskom a v ďalšej fáze aj s Dánskom. Na nemeckých hraniciach s Francúzskom, Rakúskom a so Švajčiarskom by mali kontroly pokračovať až do 15. júna, ale od soboty budú len náhodné.

Svoje hranice otvára takisto Slovinsko, do ktorého budú môcť obyvatelia EÚ od konca mája vstupovať cez stanovené hraničné priechody bez povinnosti podstupovať karanténu.

Viac o téme: HraniceSlovenskoViedeňŠvajčiarskoRakúskoLichtenštajnskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu