Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Väčšina krajov diskriminovala pri pomoci neverejných poskytovateľov, tvrdí APSS

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Väčšina krajov na Slovensku diskriminovala pri rozdeľovaní ochranných pomôcok súvisiacich s pandémiou nového koronavírusu neverejných poskytovateľov sociálnych služieb pred verejnými poskytovateľmi. Upozorňuje na to Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb (APSS) v SR, ktorá vychádza z údajov ministerstva práce a jednotlivých krajov. Niektoré z nich pritom mali diskriminovať aj mestské či obecné zariadenia.

"Musím skonštatovať, že väčšina krajov nedala v prvej vlne neverejným poskytovateľom nič. Prvá vlna znamená prvý veľký nárast, stúpalo nebezpečenstvo, stúpal strach," skonštatovala na piatkovej tlačovej besede Anna Ghannamová, predsedníčka APSS v SR.

Tvrdenia o tom, že prvá vlna bola určená len pre krajské zariadenia, považuje za nepravdivé. "Ministerstvo práce od začiatku tvrdilo a trvalo na tom, aby to kraje rozdeľovali spravodlivo všetkým poskytovateľom, keďže to išlo z peňazí štátu a štátnych hmotných rezerv," poznamenala. V tejto súvislosti, naopak, vyzdvihla počínanie Bratislavského a Banskobystrického kraja, ktorí ku všetkým poskytovateľom pristupovali od začiatku "rovnocenne a spravodlivo."

Asociácia zároveň poukazuje na to, že niektoré kraje diskriminovali nielen neverejných poskytovateľov, ale aj obecné a mestské zariadenia, ktoré mali dostať neporovnateľne menej ochranných pomôcok ako krajské. V niektorých prípadoch sa pomoc ušla podľa Ghannamovej až po udalostiach v Pezinku, niektorí neverejní poskytovatelia sa dočkali pomoci až v posledných dňoch.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Asociácia v tejto súvislosti poukazuje na fakt, že takýto postup sa prejaví na deficite týchto zariadení, ktoré si museli na začiatku kupovať predražené ochranné pomôcky. "Ak neverejní poskytovatelia nedostanú mimoriadnu dotáciu od štátu, tak to znamená radikálne zníženie platov, minimálne v časti osobných hodnotení," podotkla Ghannamová.

APSS chce o diskriminácii na rovnocennom práve na ochranu zdravia a života hovoriť aj s novým vedením Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR, od nového predsedu úradu Jána Rudolfa preto očakáva oficiálne stretnutie. Do budúcnosti očakáva aj nastavenie nového systému. Očakáva tiež nastavenie nového systému, a tiež zmenu v mylnom zmýšľaní, že neverejní poskytovatelia vznikli len preto, aby zarábali na senioroch, ale sú partnermi pre štát a samosprávy.

"Štyridsaťpäť percent poskytovateľov sú neverejní poskytovatelia. Ak niekto pácha diskrimináciu na poskytovateľoch, pácha ju na polovici odkázaných občanov Slovenskej republiky," dodala Ghannamová.

Viac o téme: PandémiaSlovenskoKoronavírusAsociácia poskytovateľov sociálnych služiebNeverejní poskytovatelia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu