Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Irán zaznamenal najvyšší počet nových prípadov nákazy od 6. apríla

Koronavírus v Iráne
Koronavírus v Iráne (Zdroj: SITA/Ali Shirband/Mizan News Agency via AP, File)

TEHERÁN - Irán v piatok oznámil najvyšší počet nových prípadov nákazy novým typom koronavírusu za viac než mesiac. Súčasne uviedol, že ohniská nákazy sa objavili v iných regiónoch než doteraz. Informovala o tom agentúra AFP.

Islamská republika bojuje proti koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, od polovice februára, keď sa v krajine objavili prvé prípady nákazy. Hovorca ministerstva zdravotníctva Kijánúš Džahánpúr v piatok informoval, že za posledných 24 hodín bolo v celej krajine potvrdených 2102 nových prípadov nákazy, čím počet pozitívne testovaných v Iráne stúpol na 116.635.

Táto denná bilancia je najvyššia od 6. apríla, uviedla agentúra AFP. Džahánpúr tiež informoval o náraste úmrtí, keď za posledných 24 hodín chorobe COVID-19 podľahlo 48 ľudí. Celkovo si tak epidémia v Iráne vyžiadala 6902 obetí. Za epidémiou najviac postihnutú hovorca označil provinciu Chúzestán, ale rozšírenia infekcie sa úrady obávajú aj v ďalších regiónoch.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Nárast počtu infikovaných hlásia totiž aj provincie Lorestán, Sístán a Balúčistán a Východný Azerbajdžan. Ministerstvo zdravotníctva nariadilo tamojším obyvateľom, aby striktne dodržiavali všetky zdravotné protokoly platné v čase epidémie. Podľa úradov čoskoro môže nastať kritická situácia aj v provincii Severný Chorásán na severovýchode Iránu.

Irán minulý mesiac prestal zverejňovať údaje o epidemiologickej situácii v jednotlivých provinciách. Experti z domova i zo zahraničia vyjadrujú pochybnosti nad hodnovernosťou oficiálnych štatistík o epidémii a tvrdia, že počty nakazených i obetí v skutočnosti môžu byť oveľa vyššie.

Viac o téme: PandémiaŠtatistikyIránTeheránKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu