Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Bývalého šéfa Trumpovej kampane prepustili z väzenia: Dôvodom je ochrana pred nákazou

Paul Manafort
Paul Manafort (Zdroj: SITA/AP Photo/Jose Luis Magana, File)

WASHINGTON - Niekdajšieho šéfa volebnej kampane amerického prezidenta Donalda Trumpa z roku 2016, Paula Manaforta, prepustili z väzenia, aby ho ochránili pred nákazou novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2. V stredu to oznámil jeho právnik, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Dlhoročný politický poradca republikánov Manafort (71) bol vlani odsúdený na sedem a pol roka väzenia za daňové zločiny, bankový podvod a sprisahanie, pričom väčšina obvinení súvisela s jeho podnikaním na Ukrajine s politikmi a magnátmi spriaznenými s Ruskom. Manafort si trest odpykával vo väznici s minimálnym strážením v americkom štáte Pensylvánia, kde podľa jeho právnikov trpel vysokým krvným tlakom a dýchacími ťažkosťami. Práve to ho zaraďuje medzi ľudí viac náchylných na ochorenie COVID-19 vyvolávané novým druhom koronavírusu.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

"Pánovi Manafortovi výrazne viac hrozí vážny priebeh choroby alebo smrť," uviedli jeho právnici na súde minulý mesiac. Zvyšok trestu si bude môcť odpykať vo svojom dome v meste Alexandria v štáte Virgínia neďaleko od americkej metropoly Washington. Manafort bol jedným z 2471 väzňov z federálneho väzenského systému, ktorých prepustili do domáceho väzenia a karantény, zavedenej z dôvodu pandémie koronavírusu. Celkovo je v USA približne 150.000 federálnych väzňov, pričom v štátnych nápravných ústavoch sa nachádza ešte ďalších 2,1 milióna trestancov.

Manafort bol jedným zo šiestich bývalých asistentov a poradcov Trumpovho volebného štábu, ktorí boli buď usvedčení, alebo sa sami priznali k vine počas vyšetrovania ruského zasahovania do prezidentských volieb v roku 2016 a možnej tajnej dohody s Rusmi. Trump vo voľbách zvíťazil nad kandidátkou Demokratickej strany Hillary Clintonovou. Šéf Bieleho domu vyjadril sympatie a podporu Manafortovi, pričom vyhlásil, že tento muž sa stal obeťou "honu na čarodejnice". Ďalšieho zo šestice, Trumpovho bývalého osobného právnika Michaela Cohena, odmietli minulý mesiac z dôvodu koronavírusovej hrozby prepustiť.

Cohen si odpykáva tri roky väzenia po tom, čo priznal vyplatenie úplatku za mlčanlivosť dvom ženám, ktoré tvrdili, že mali s Trumpom ľúbostný pomer. Cohen úplatkom porušil zákony o financovaní kampane. Trest dostal aj za daňový podvod a za klamanie Kongresu. Médiá priniesli správu, že Cohen plánuje v nasledujúcich mesiacoch vydať úprimnú knihu o svojich rokoch práce s Trumpom.

Viac o téme: VäzeniePrepustenieDonald TrumpKoronavírusPaul ManafortCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu