Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

KORONAVÍRUS Lesotho ako posledná krajina južnej a východnej Afriky zaznamenalo COVID-19

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

JOHANNESBURG - Lesotho zaznamenalo v stredu svoj prvý prípad koronavírusovej choroby COVID-19, čím sa stalo poslednou krajinou v regióne južnej a východnej Afriky postihnutou touto pandémiou. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Rezort spresnil, že vykonal 81 testov u cestovateľov z Juhoafrickej republiky (JAR) a Saudskej Arábie, z ktorých bol jeden pozitívny. Lesotho, odľahlé kráľovstvo ležiace vo veľkej nadmorskej výške a obklopené hornatým územím JAR, bolo dosiaľ pred pandémiou ušetrené, hoci jeho väčší a industrializovanejší sused eviduje už viac než 10.000 prípadov nákazy.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Ochorenie zasiahlo Lesotho v čase politickej neistoty; premiér Thomas Thabane by mal odstúpiť koncom budúceho týždňa po tom, čo sa jeho koalícia v parlamente rozpadla. Jeho odchod by umožnil cestu k riešeniu politickej krízy, ktorá vypukla minulý rok, keď Thabaneho a jeho súčasnú manželku obvinila polícia z vraždy jeho bývalej manželky spred takmer troch rokov. Obaja však tieto obvinenia odmietajú.

Ako konštatuje Reuters, nie je jasné, či sa premiér vzdá svojej funkcie, hoci parlament už predbežne vymenoval ako jeho náhradu ministra financií Moeketsiho Majora. Podľa správy úradu OSN pre koordináciu humanitárnej pomoci spred dvoch dní je v regióne južnej a východnej Afriky takmer 18.000 diagnostikovaných prípadov infekcie novým typom koronavírusu. Správa sa ešte o Lesothe v tejto súvislosti nezmieňuje.

Viac o téme: KoronavírusLesothJužná a východná Afrika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu