Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Česká vláda schválila zákon o mimoriadnych opatreniach k pandémii

Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch
Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

PRAHA - Česká vláda vo štvrtok jednomyseľne schválila návrh dočasného špeciálneho zákona v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19, ktorá dá ministerstvu zdravotníctva mimoriadne právomoci. Informoval o tom na Twitteri minister zdravotníctva ČR Adam Vojtěch.

"Umožní nám do konca roku 2020 promptne zavádzať cielené opatrenia v epidemiologicky najrizikovejších prevádzkach a zabrániť tak šíreniu koronavírusu," napísal Vojtech. Dodal, že opatrenia na základe tohto zákona bude vždy schvaľovať vláda. Musí tak urobiť do 48 hodín. Zákon rozširuje a spresňuje právomoci ministerstva zdravotníctva, uvádza spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na vyjadrenie českého vicepremiéra Karla Havlíčka.

Ministerstvo zdravotníctva bude môcť po prijatí zákona rozhodovať napríklad o obmedzení konania hromadných udalostí, uzavretí kín, divadiel, nákupných centier, bazénov či kaderníctiev. Sú to podobné právomoci, aké ma minister zdravotníctva v súčasnosti v rámci zákona o verejnom zdraví. Vo štvrtok prijatá legislatíva by mala vyriešiť platnosť opatrení i po skončení núdzového stavu, ktorý v ČR trvá do 17. mája. Plán českej vlády na postupné uvoľňovanie obmedzení končí 25. mája.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Zákon ešte musí schváliť Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR. Vojtěch podľa Noviniek.cz jeho schvaľovanie nechce riešiť v rámci legislatívneho stavu núdze, ktorý je v platnosti počas núdzového stavu. Prijatie mimoriadneho zákona môže totiž v snemovni trvať i mesiace.

Český minister vnútra Jan Hamáček v stredu na Twitteri napísal, že parlament sa bude zákonom zaoberať v "riadnom režime". Kým nebude nový zákon schválený, Česká republika sa bude od 17. mája riadiť len vyhláškami a nariadeniami ministra zdravotníctva na základe zákona o ochrane verejného zdravia.

Viac o téme: ČeskoMinister zdravotníctvaPandémiaPrahaKoronavírusAdam Vojtěch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu