Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Španielsko vyhlási celoštátny smútok za obete koronavírusu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

MADRID - Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu oznámil, že jeho vláda vyhlási celoštátny smútok za vyše 25.800 mŕtvych, ktorí zomreli na ochorenie COVID-19 vyvolané novým druhom koronavírusu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Sánchez vystúpil v stredu v španielskom parlamente, aby požiadal o štvrté dvojtýždňové predĺženie núdzového stavu, ktorý jeho vláde umožňuje uplatňovať celoštátnu karanténu. Tá má skrotiť pandémiu ochorenia COVID-19. Podľa predpokladov premiér súhlas parlamentu získa aj napriek tomu, že stratil podporu hlavnej opozičnej strany.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Španielske zdravotnícke úrady v stredu hlásili 244 nových úmrtí na koronavírus za posledných 24 hodín; celkový počet mŕtvych v krajine je tak 25.857. Údaje zapadajú do celkového trendu spomaľovania pandémie v Španielsku, ale nezahŕňajú tisíce ďalších ľudí, ktorí nákaze podľahli v opatrovateľských domovoch, skôr než ich stihli otestovať.

Španielsko tiež hlásilo, že jeho celkový počet potvrdených prípadov infekcie presiahol 253.000. Sánchez povedal, že ešte spresní, kedy sa celoštátny smútok za obete bude konať. Momentálne je krajina v období, keď mierne uvoľňuje prísne obmedzenia v živote ľudí a vo fungovaní spoločnosti.

Tieto prísne opatrenia pomohli znížiť mieru infekcie pod jedno percento. Niektoré malé obchody začínajú pomaly otvárať tento týždeň. "Vďaka obetovaniu sa nás všetkých sme nad koronavírusom dosiahli čiastočné víťazstvo," uviedol Sánchez. "Ale zrušiť teraz núdzový stav by bolo totálnou chybou," dodal.

Viac o téme: KaranténaŠpanielskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu