Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Maďarský parlament schválil uznesenie: Oficiálne odmietol Istanbulský dohovor

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Poslanci maďarského parlamentu schválili v utorok v Budapešti politické uznesenie o nutnosti ochrany detí a žien, ako aj o odmietnutí pripojenia sa k Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor). Informovala o tom agentúra MI.

Iniciátormi uznesenia boli štyria poslanci Kresťanskodemokratickej ľudovej strany (KDNP), ktorá je menšou stranou vládneho bloku Fidesz-KDNP. Za dokument hlasovalo 115 poslancov, proti ich bolo 35 a traja ďalší sa hlasovania zdržali. Uznesenie vyzýva vládu, aby nerobila žiadne ďalšie kroky smerom k uznaniu záväznej účinnosti predmetného dohovoru, a aby sa aj v inštitúciách Európskej únie (EÚ) zasadzovala za nepripojenie EÚ k Istanbulskému dohovoru.  

Dôvodom na odmietanie ratifikácie dohovoru je podľa prekladateľov uznesenia spôsob, akým Rada Európy v dohode definuje rod. Ratifikáciu podľa nich nemožno podporiť ani preto, že ustanovenia dohovoru týkajúce sa azylu založeného na princípe rodu sú v rozpore s maďarským právnym poriadkom ochrany proti ilegálnemu prisťahovalectvu.

Maďarský parlament na čele
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Tamas Kovacs/MTI via AP)

V dokumente sa tiež uvádza, že body Istanbulského dohovoru týkajúce sa ochrany detí a žien proti násiliu sú už súčasťou maďarského právneho systému, ktorý poskytuje právne záruky každému, kto je odkázaný na ochranu.

Maďarská opozícia nesúhlasí

Viaceré opozičné poslankyne maďarského parlamentu vyjadrili v utorok nesúhlas so skutočnosťou, že parlament schválil politické uznesenie o nutnosti ochrany detí a žien, ako aj o odmietnutí pripojenia sa k Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor).

Maďarský parlament schválil uznesenie:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Na tlačovej konferencii po hlasovaní o uznesení povedala predsedníčka frakcie Dialóg (Párbeszéd) Tímea Szabóová, že premiér Viktor Orbán, predseda parlamentu László Kövér a strany vládneho bloku Fidesz-KDNP vyhlásili ženám vojnu. "Toto uznesenie zabraňuje účinne bojovať proti násiliu voči deťom a ženám," zdôraznila podľa agentúry MTI.

Aj ďalšie poslankyne opozičných strán vytýkali vládnemu bloku postoj k ženám a Ágnes Vadaiová z Demokratickej koalície oznámila, že iniciuje, aby opoziční politici opäť predložili svoj dávnejší návrh ratifikácie Istanbulského dohovoru. Schválené politické uznesenie je podľa Krisztiny Hohnovej z environmentálnej strany LMP zametením problému pod koberec, ktorým zároveň mnohým obetiam násilia vzali nádej.

Viac o téme: OdmietnutieMaďarskoBudapešťIstanbulský dohovorParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu