Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Istanbulský dohovor preskúma ústavný súd: Poľský premiér si ho chce preveriť

Poľský premiér Mateusz Morawiecki
Poľský premiér Mateusz Morawiecki (Zdroj: SITA/AP/Stephanie Lecocq, Pool Photo )

VARŠAVA - Poľský premiér Mateusz Morawiecki vo štvrtok oznámil, že ústavný súd preskúma, či Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu neporušuje poľskú ústavu.

Vyjadril sa tak po tom, čo poľský minister spravodlivosti Zbigniew Žiobro vyhlásil, aby Poľsko začalo proces vedúci k odstúpeniu od tohto medzinárodného dokumentu, známeho ako Istanbulský dohovor (ID). "Rozhodol som sa požiadať ústavný súd, aby preskúmal, či je príslušný dohovor v súlade s poľskou ústavou," povedal Morawiecki na tlačovej konferencii vo Varšave.

Ako pripomenula agentúra Reuters, Žiobro v pondelok podal na ministerstvo práce, rodiny a sociálnych vecí návrh na začatie príprav na odstúpenie Poľska od ID. Podľa stanoviska ministra Žiobra obsahuje ID ustanovenia "ideologického charakteru", s ktorým jeho ministerstvo nesúhlasí. Trvá na tom, že poľské právne predpisy chránia ženy a deti pred násilím viac a lepšie než Istanbulský dohovor. Poľsko dohovor podpísalo v roku 2012 a ratifikovalo ho v roku 2015 za bývalej, centristickej, vlády.

Istanbulský dohovor proti násiliu na ženách nadobudol platnosť v roku 2014 a podpísalo ho 45 európskych krajín a Európska únia. Desať štátov - vrátane Británie, Maďarska a Česka -, ako aj EÚ ho ešte musí ratifikovať.

Viac o téme: NásilieústavaSúd PreskúmanieIstanbulský dohovor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu