Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Európsky parlament vyzval Radu EÚ, aby s Britániou nespúšťala proces výmeny odtlačkov prstov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Európsky parlament (EP) vyzval v stredu Radu EÚ (členské krajiny), aby neprijala rozhodnutie o výmene odtlačkov prstov so Spojeným kráľovstvom, pokiaľ neexistujú dostatočné záruky reciprocity a ochrany osobných údajov.

Proti návrhu vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ o výmene odtlačkov prstov s Britániou sa vyslovilo 357 poslancov, 329 bolo za a štyria sa zdržali hlasovania. Podľa výzvy európskych zákonodarcov by Rada EÚ mala v tejto záležitosti počkať na uzavretie nového partnerstva medzi EÚ a Londýnom, na čom sa obe strany musia dohodnúť do konca tohto roka.

Spustenie procesu výmeny odtlačkov prstov medzi Spojeným kráľovstvom a členskými štátmi EÚ, čo vychádza z tzv. Prümského rozhodnutia, by zodpovedným vnútroštátnym orgánom umožnilo zdieľať údaje o odtlačkoch prstov s cieľom predchádzať trestným činom a vyšetrovať takéto činy. Poslanci však tvrdia, že pokiaľ sa nezavedú záruky reciprocity a ochrany údajov, Rada EÚ nesmie povoliť výmenu odtlačkov prstov medzi Britániou a členskými štátmi EÚ.

Rozhodnutie o výmene údajov o odtlačkoch prstov sa obmedzí na prechodné pobrexitové obdobie, ktoré sa skončí 31. decembra 2020. Ako však zdôraznili europoslanci, keďže nie je jasné, či Spojené kráľovstvo splní normy Európskej únie v oblasti ochrany údajov aj po 31. decembri 2020, mohlo by rozhodnutie o výmene odtlačkov prstov predstavovať vážne riziko pre ochranu základných práv a slobôd občanov EÚ.

Viac o téme: OdtlačkyBritániaEurópsky parlamentRada EÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu