Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Grécko prevzalo predsedníctvo vo Výbore ministrov Rady Európy: Toto sú jeho priority

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Grécko v piatok prostredníctvom videokonferencie prevzalo po Gruzínsku predsedníctvo vo Výbore ministrov Rady Európy (RE).

Gruzínsky minister zahraničných vecí David Zalkaliani na zhodnotil predsedníctvo svojej krajiny v rozhodovacom orgáne 47-člennej Rady Európy. Tvoria ho ministri zahraničných vecí jednotlivých členských štátov alebo ich stáli diplomatickí zástupcovia v Štrasburgu. Výbor ministrov rozhoduje o politike RE a schvaľuje jej rozpočet a program činnosti.

Grécky minister zodpovedný za európske záležitosti Miltiadis Varvitsiotis zároveň načrtol priority gréckeho predsedníctva na nasledujúcich šesť mesiacov. Vzhľadom na súčasný kontext pandémie nového koronavírusu sa Grécko rozhodlo zamerať svoje predsedníctvo na ochranu verejného zdravia a reakcie na zdravotnú krízu a zároveň zabezpečiť dodržiavanie ľudských práv, demokracie a princípov právneho štátu.

Medzi ďalšie priority patrí nezávislosť súdnictva a právny štát, ochrana zraniteľných detí a práva mladších generácií v oblasti digitálneho vzdelávania, životného prostredia a sociálnych otázok. Grécka strana potvrdila, že 4. novembra sa v Aténach uskutoční zasadnutie Výboru ministrov, na ktorom sa zíde 47 šéfov diplomacií, ako aj slávnostný ceremoniál pri príležitosti osláv 70. výročia Európskeho dohovoru o ľudských právach. Grécko následne v rotačnom mechanizme vystrieda Nemecko.

Viac o téme: PredsedníctvoPriorityGréckoBruselGruzínskoRada Európy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu