Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Minister podal návrh na odstúpenie Poľska od Istanbulského dohovoru: Na ťahu je vládny kabinet

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Poľský minister spravodlivosti Zbigniew Žiobro v pondelok oficiálne podal návrh na odstúpenie Poľska od Istanbulského dohovoru. Ako informovala agentúra DPA, Žiobro tento návrh podal spoločne s rezortom práce, rodiny a sociálnych vecí. Agentúra DPA zároveň pripomenula, že Žiobrov návrh musí byť schválený aj poľskou vládou.

Vedúci kancelárie poľského premiéra Michal Dworczyk v pondelok v rozhovore pre súkromný spravodajský kanál Polsat ubezpečoval, že "neexistuje žiadne oficiálne a jednoznačné rozhodnutie týkajúce sa Istanbulského dohovoru."

V podobnom duchu sa v pondelok vyjadril aj hovorca vládnej strany Právo a spravodlivosť Radoslaw Fogiel, keď uviedol, že "emocionálna reakcia (na plánované odstúpenie Poľska od Istanbulského dohovoru) ... je určite predčasná." Dodal, že vláda Istanbulský dohovor analyzuje a zatiaľ ešte o odstúpení od neho nerozhodla. O tomto Fogielovom vyjadrení médiá informovali ešte pred tým, ako sa objavila správa, že Žiobro podal návrh na odstúpenie Poľska od Istanbulského dohovoru.

Zámery vlády vo Varšave týkajúce sa Istanbulského dohovoru vyvolali v Poľsku minulý piatok pouličné protesty a svoje obavy v súvislosti s odstúpením Poľska od tohto dokumentu vyjadrili počas minulého víkendu aj Rada Európy a EÚ.

Európska komisia zdôraznila význam Istanbulského dohovoru

urópska komisia v pondelok - v súvislosti s možným odstúpením Poľska od Istanbulského dohovoru - zdôraznila význam a dôležitosť tohto medzinárodného dokumentu o boji proti násiliu páchanému na ženách. Informovala o tom agentúra DPA. Násilie voči ženám nemá v Európskej únii žiadne miesto a je potrebné voči nemu naďalej bojovať, uviedol hovorca EK.

Agentúra PAP v pondelok spresnila, že poľský minister spravodlivosti Zbigniew Žiobro v pondelok podal na ministerstvo práce, rodiny a sociálnych vecí návrh na začatie príprav na odstúpenie Poľska od ID. Podľa agentúry DPA sa však zdá, že Žiobro svoje konanie nekoordinoval s vedením vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS). Jej predstavitelia totiž v nedeľu i dnes zdôraznili, že poľská vláda v tejto záležitosti ešte nerozhodla a ID analyzuje.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Poľsko dohovor podpísalo v roku 2012 a ratifikovalo ho v roku 2015 za bývalej, centristickej, vlády. Medzičasom nemecká spolková ministerka pre záležitosti rodiny Franziska Giffeyová v pondelok oznámila, že poľskú ministerku práce, rodiny a sociálnych vecí Marlenu Malagovú písomne vyzvala, aby pokračovala v dodržiavaní Istanbulského dohovoru. Dohoda je podľa Giffeyovej "najdôležitejším medzinárodným právnym nástrojom na boj proti násiliu páchanému na ženách a na poskytnutie ochrany a podpory (osobám) postihnutým" násilím.

Podľa stanoviska ministra Žiobra obsahuje ID ustanovenia "ideologického charakteru", s ktorým jeho ministerstvo nesúhlasí. Trvá na tom, že poľské právne predpisy chránia ženy a deti pred násilím viac a lepšie ako Istanbulský dohovor. Parlamentné zhromaždenie Rady Európy, ktorého členmi sú zástupcovia parlamentov všetkých členských štátov RE, v reakcii na medializované plány poľskej vlády s ID vyzvalo poľskú delegáciu, aby bojovala za ľudské práva vo svojej domovskej krajine. Rik Daems, predseda PZ RE, vyjadril ľútosť nad "skresleniami a úmyselnými dezinformáciami o cieľoch a účele dohovoru v Poľsku".

Istanbulský dohovor proti násiliu na ženách nadobudol platnosť v roku 2014 a podpísalo ho 45 európskych krajín a Európska únia. Desať štátov - vrátane Británie, Maďarska a Česka - , ako aj EÚ, ho ešte musí ratifikovať. Tento dohovor je významným medzinárodným dokumentom o boji proti násiliu páchanému na ženách.

Viac o téme: PoľskoIstanbulský dohovor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu