Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Tragická správa z Kanady: Pátranie po vojenskom vrtuľníku sa skončilo, posádku považujú za mŕtvu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MONTREAL - Kanadské ozbrojené sily (CAF) považujú za mŕtvych všetkých šesť ľudí nachádzajúcich sa na palube vojenského vrtuľníka, ktorý sa v stredu zrútil pri pobreží Grécka. Záchranná a pátracia operácia v Iónskom mori bola ukončená, dodala v noci na sobotu agentúra DPA.

Telo jedného z členov posádky sa našlo vo štvrtok, ale ďalších päť nezvestných osôb z posádky vrtuľníka nebolo lokalizovaných, uviedli CAF vo svojom vyhlásení z piatku. Kanadský premiér Justin Trudeau vo svojom vyhlásení z noci na sobotu označil haváriu vrtuľníka za tragickú nehodu a vyjadril smútok nad stratou šiestich vojakov.

Kanadský minister obrany Harjit Sajjan predtým potvrdil, že vrtuľník typu CH-148 Cyclone operoval z kanadskej fregaty HMCS Fredericton, ktorá sa v Stredozemnom mori zúčastňovala na operácii NATO. Šéf hlavného štábu kanadskej armády generál Jonathan Vance spresnil, že k strate spojenia s posádkou vrtuľníka došlo v stredu popoludní pri jeho návrate z plnenia úlohy späť na fregatu.

Niekoľko minút po prerušení spojenia si kanadskí námorníci všimli vzplanutie na vode. Okamžite sa začala pátracia a záchranná operácia, do ktorej sa zapojili aj turecké a talianske lode.

Viac o téme: PosádkaVrtuľník KanadaKanadské ozbrojené sily
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu