Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Taliansko zaznamenalo najnižší denný počet ochorenia COVID-19 od marca

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Taliansko zaznamenalo najnižší počet nových prípadov ochorenia COVID-19 za posledných 24 hodín, a to odvtedy, čo začala v krajine platiť prísna karanténa. Jej cieľom bolo zastaviť epidémiu nového koronavírusu, jednu z najhorších na svete.

Podľa údajov talianskeho ministerstva zdravotníctva bolo potvrdených 1739 nových prípadov ochorenia za obdobie 24 hodín, končiace sa v pondelok večer. Naposledy malo Taliansko takýto nízky denný prírastok ochorenia len 10. marca, keď zistilo 977 nových prípadov, informovala tlačová agentúra AP.

V krajine je teraz celkovo 199.414 známych prípadov choroby COVID-19 spôsobovanej koronavírusom. Od nedele večera zaznamenali v Taliansku 333 známych prípadov úmrtia, takže celkový počet mŕtvych stúpol na 26.977. Je to najvyšší počet obetí na životoch počas tejto pandémie z celej Európy. Niektoré z prísnych karanténnych opatrení v Taliansku čiastočne zrušia 4. mája, ale mnohé obmedzenia pre obchody, múzeá a ďalšie prevádzky zostanú v platnosti dva alebo viac týždňov po tomto dátume.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Vedci, ktorí radia vláde, majú obavy, že nákaza sa začne znova prudko šíriť, keď sa Taliani budú vďaka novonadobudnutej slobode viac pohybovať a presúvať. Premiér Guiseppe Conte rozhodol, že znovuotvorenie spoločnosti bude prebiehať postupne, vo fázach, keďže proti COVID-19 neexistuje vakcína ani liek.

Na koronavírus zomrelo 151 lekárov

Od februára zomrelo na nový koronavírus vyše 150 talianskych lekárov. V pondelok to oznámilo združenie zdravotníkov FNOMCeO, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP. Počet obetí medzi lekármi dosiahol 100 ešte 9. apríla. Združenie uviedlo, že teraz je ich 151.

Premiér Giuseppe Conte oznámil postupné uvoľňovania prísnych karanténnych opatrení, ktoré sa začne na budúci pondelok 4. mája, keď budú môcť ľudia prvýkrát od 9. marca vyjsť von na prechádzku. Väčšina obchodov a ďalších prevádzok bude do 18. mája už otvorená, ale reštaurácie budú môcť podávať jedlá vo vnútri až od 1. júna, keď sa otvoria aj krčmy a bary.

Taliansky premiér Giuseppe Conte
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

Hlavní predstavitelia talianskeho zdravotníctva v pondelok varovali, že nosenie ochranných rúšok by nemalo dať ľuďom falošný pocit bezpečia pred koronavírusom. Taliansko a ďalšie krajiny debatujú o tom, či by mali ľudia vždy nosiť vonku tvárové masky - dokonca aj vtedy, keď sa nenachádzajú v stiesnenom, obmedzenom prostredí. Stredomorská krajina vyhlásila nosenie tvárových masiek za povinné vo verejnej doprave a v obchodoch, pričom od budúceho pondelka bude postupne rušiť prísne obmedzenia pohybu obyvateľstva.

Riaditeľ talianskeho Národného zdravotníckeho inštitútu (ISS) Silvio Brusaferro povedal, že ochranné masky by sa mali na ulici nosiť v prípadoch, keď je ťažké zachovať bezpečnú vzdialenosť od ostatných ľudí. Masky či rúška však "nesmú dávať falošný pocit bezpečia", uviedol Brusaferro novinárom. "Je to dodatočný prvok, ale osobná hygiena a odstup sú dôležitejšie," doplnil.

Viac o téme: TalianskoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu