Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KORONAVÍRUS V Česku pribudlo za pondelok 27 infikovaných: Mariánské Lázně žiadajú o pomoc vojakov

Koronavírus v Českej republike.
Koronavírus v Českej republike. (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - V Česku pribudlo za pondelok zatiaľ 27 ľudí nakazených novým koronavírusom, celkový počet je v susednej krajine 7431. Počas dňa ministerstvo zdravotníctva oznámilo 271 uzdravených z ochorenia COVID-19. Pribudla jedna obeť, celkovo ich je 222. V pondelok po 20.00 h SELČ o tom informoval spravodajský portál Novinky.cz.

Aktuálne v Česku s ochorením COVID-19 spôsobeným koronavírusom bojuje 4383 ľudí, z nich 360 je hospitalizovaných. Taxikára, ktorý sa vo Všeobecnej fakultnej nemocnici v Prahe liečil experimentálnym liekom remdesivir, v pondelok preložili na štandardné oddelenie, oznámil riaditeľ nemocnice David Feltl.

Nákaza novým typom koronavírusu SARS-CoV-2 je zrejme v ČR na ústupe, situácia sa však môže odlišovať región od regiónu. Česko totiž zaznamenalo za nedeľu najnižší denný nárast v počte nakazených od 14. marca, a to 52 prípadov. V pondelok zaznamenali spomínaných 27 prípadov. Nárast nakazených hlásia v meste Mariánské Lázně v Karlovarskom kraji, ktorý požiadal o pomoc vojakov.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V Mariánskych Lázňach sa nakazili ľudia v nemocnici, zatiaľ je tam 43 infikovaných - ide o 34 pacientov a deviatich zamestnancov. Námestník českého ministra zdravotníctva Roman Prymula v pondelok po rokovaní vlády na tlačovej konferencii oznámil, že cez leto sa budú môcť konať akcie s maximálnym počtom 200 ľudí. Vo štvrtok dá vláda konečné stanovisko. Stále však platí, že hromadné akcie sú najviac rizikové, a preto sa Česi musia toto leto zrejme definitívne rozlúčiť s veľkými festivalmi.

Kiná a bazény sa podľa súčasného scenára otvoria najskôr 25. mája, ale závisí to od epidemiologickej situácie - sú teda zatiaľ v poslednej vlne uvoľňovania obmedzení. V kinách sa musia ľudia pripraviť na rozstupy v radoch a na ďalšie hygienické nariadenia. Prymula doplnil, že účastníci svadieb nemusia mať na fotografiách rúška. Na jednom svadobnom obrade sa môžu zúčastniť najviac desiati ľudia, fotograf sa nepočíta.

Väčšie svadby sa budú môcť organizovať podľa súčasného harmonogramu až od 25. mája. Od 11. mája si tiež budú môcť ľudia skúšať oblečenie v obchodoch, uviedol ešte portál Novinky.cz. Otváranie reštaurácií sa zatiaľ neurýchli. Stále však platí, že 11. mája sa otvoria záhradky, vnútorné priestory takýchto prevádzok až 25. mája.

Viac o téme: ČeskoPandémiaŠtatistikyPrahaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu