Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Úradom došla trpezlivosť: V Štokholme zatvorili pohostinstvá, nedodržiavali odstup

Ľudia pijú a jedia na terase reštaurácie v Štokholme počas koronavírusovej pandémie.
Ľudia pijú a jedia na terase reštaurácie v Štokholme počas koronavírusovej pandémie. (Zdroj: TASR/Jessica Gow/TT News Agency via AP)

ŠTOKHOLM - Vo švédskom hlavnom meste Štokholm zatvorili úrady v nedeľu dočasne päť pohostinstiev po tom, ako ľudia nedodržiavali pravidlá týkajúce sa sociálneho odstupu, ktoré majú zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Informoval o tom v pondelok denník Kurier.

Hoci sa táto severská krajina v boji proti pandémii nového koronavírusu vydala odlišnou cestou než väčšina európskych štátov a nezaviedla prísna opatrenia, minulý týždeň švédska vláda zvýšila tlak na pohostinské zariadenia. Minister vnútra Mikael Damberg v piatok ohlásil, že v reštauráciách a kaviarňach sa bude vo zvýšenej miere kontrolovať dodržiavanie pravidiel. V prípade, že ľudia budú porušovať minimálny odstup, budú tieto podniky zatvorené, uviedol.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V piatich preplnených podnikoch, ktoré úrady zatvorili, hostia nerešpektovali predpisy o povinnom odstupe, ktorý má byť medzi jednotlivými stolmi od jedného do dvoch metrov, uviedol pre švédsku tlačovú agentúru TT šéf štokholmskej zdravotnej služby Per Follin. "Hlavným problémom bola preplnenosť - vo vnútorných, ako aj vo vonkajších priestoroch," povedal.

Švédsko na rozdiel od mnohých iných krajín nezaviedlo nijaké obmedzenia vychádzania. Okrem reštaurácií, barov a kaviarní sú otvorené aj obchody a väčšina škôl. Prístup Švédska ku pandémii koronavírusu sa však stretol s kritikou v rámci krajiny, ako aj zo zahraničia. Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 je totiž v súčasnosti značne vyšší než v iných škandinávskych krajinách, kde platia prísne opatrenia. Do nedele hlásili vo Švédsku 2194 smrteľných obetí koronavírusu. Pre porovnanie v Dánsku ich evidujú 422 a v Nórsku 193.

Viac o téme: ŠvédskoŠtokholmKoronavírusPohostinstvá zatvorenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu