Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Aprílová nádielka na horách: V najvyšších polohách slovenských hôr pripadol nový sneh

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách od 1700 metrov nad morom platí malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Počas uplynulého víkendu (25. 4. - 26. 4.) pripadlo v najvyšších polohách do desiatich centimetrov nového prachového snehu. Informoval o tom Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Nový sneh podľa Kyzeka ešte nie je dostatočne zviazaný s tvrdým podkladom. "Ojedinele sa môžu vyskytnúť vetrom nafúkané menšie dosky a vankúše, a to najmä v Tatrách v polohách nad 1900 metrov nad morom. Výnimočne je tu možný zosuv menších lavín a splazov z nového snehu, ktoré ale nepredstavujú veľké riziko. Väčšie riziko predstavuje pošmyknutie sa na tvrdom, zľadovatenom svahu," uviedol. V Malej a Veľkej Fatre je snehová pokrývka nesúvislá, bez lavínového nebezpečenstva.

Ráno bolo na horách jasno až polooblačno. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus šiestich do plus troch stupňov Celzia. Fúkal slabý, premenlivý vietor. "Na horách prevláda jarná situácia. V noci a ráno je sneh tvrdý, no vplyvom oteplenia počas dňa postupne mäkne, od obeda je sneh na južných svahoch mokrý až kašovitý. V najvyšších polohách Tatier sú tienisté svahy tvrdé počas celého dňa, lokálne s vrstvou novšieho snehu," priblížil Kyzek s tým, že súvislejšia snehová pokrývka sa nachádza od výšky asi 1700 metrov nad morom.

Viac o téme: SnehSneženieSlovenskoVysoké TatryHorská záchranná služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu