Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

KORONAVÍRUS Škótska premiérka: Sociálny odstup bude nevyhnutný zrejme do konca roka i dlhšie

Nicola Sturgeonová
Nicola Sturgeonová (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein, File)

EDINBURGH - Život sa pravdepodobne nevráti do normálu ešte ani vtedy, keď budú zrušené tie najprísnejšie obmedzenia v boji proti koronavírusu SARS-CoV-2. Vyhlásila to vo štvrtok škótska premiérka Nicola Sturgeonová s tým, že sociálny odstup bude potrebné dodržiavať možno až do konca roka i dlhšie. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Návrat k normálnemu (životu) tak, ako ho poznáme, nie je v blízkej budúcnosti pravdepodobný... O čo sa budeme snažiť, je nájsť novú normálnosť - spôsob života bok po boku s vírusom, ale takým spôsobom, že ho budeme mať pod kontrolou," povedala Sturgeonová na tlačovej konferencii v Edinburghu.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

"Sociálny odstup a obmedzovanie našich kontaktov s inými budú súčasťou života ešte dlhé obdobie - určite až dovtedy, kým liečba a nakoniec vakcína neponúknu iné riešenia. To znamená, že zrejme do konca tohto roka - a možno aj dlhšie," dodala. Premiérka Škótska povedala, že potenciálne uvoľňovanie opatrení by sa muselo diať postupne a na začiatku by išlo pravdepodobne o malé zmeny, ktoré by sa zrušili, ak by mali neželané dôsledky.

Sturgeonová však poznamenala, že ešte skôr, než sa zmiernia napríklad obmedzenia sociálnych kontaktov, by sa v krajine mohli otvoriť niektoré podniky či školy, napísala na svojom webe spravodajská stanica Sky News. Podmienkou však je zabezpečiť dvojmetrovú vzdialenosť medzi ľuďmi - dosiahnuť by sa to dalo zmenou usporiadania lavíc v triedach a ďalšou možnosťou je aj to, že by sa do škôl nevrátili naraz všetky deti. Denník The Guardian uviedol, že v Škótsku vo štvrtok pribudlo 58 nových úmrtí na koronavírus, čím ich celkový počet stúpol na 1120. Počet nakazených sa zvýšil o 371 na 9409.

Viac o téme: OpatreniaŠkótskoKoronavírusNicola SturgeonováCOVID-19Sociálny odstup
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu