Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Lombardsko začalo s testovaním na protilátky proti chorobe COVID-19

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Bernd Wuestneck/dpa via AP)

RÍM - V talianskom regióne Lombardsko sa vo štvrtok začalo s testovaním na protilátky proti chorobe COVID-19 spôsobovanej koronavírusom SARS-CoV-2. Cieľom je získať informácie o kolektívnej imunite obyvateľstva, čo úradom pomôže pri uvoľňovaní krízového režimu a opätovnom spúšťaní ekonomiky, informovala agentúra AFP.

Úrady v Lombardsku, ktoré epidémia zasiahla najviac spomedzi všetkých talianskych regiónov, sa domnievajú, že informácie o miere premorenosti populácie koronavírusom, získané z výsledkov krvných testov, by tomuto prosperujúcemu priemyselnému regiónu mohli pomôcť vrátiť sa k obvyklému životu rýchlejšie a bezpečnejšie.

V husto osídlenom Lombardsku, ktorého metropolou je Miláno, zomrelo na koronavírus takmer 13.000 ľudí, čo je viac ako polovica z celkového počtu obetí epidémie v Taliansku. Zdravotnícke úrady uviedli, že v Lombardsku bude každý deň vykonaných 20.000 testov. Najprv sa testujú tí, ktorí sú v najviac zasiahnutých provinciách: zdravotníci, osoby v karanténe, ktoré majú príznaky nákazy, i tí, s ktorými boli v kontakte, ako aj osoby s miernymi príznakmi.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

S celoplošným testovaním protilátok začalo už aj Nemecko a v pláne to majú Fínsko i Británia. Stále je však veľa otázok o spoľahlivosti údajov získaných z týchto testov. Sérologické testovanie niektorí odborníci označujú za kontroverzné a nedôveryhodné. Ani protilátky v krvi totiž ešte nemusia znamenať, že človek je pred infekciou chránený a nemôže sa koronavírusom znova nakaziť.

Virológovia a epidemiológovia zatiaľ nemajú dostatok údajov o novom koronavíruse a aby mohli urobiť predpovede, musia extrapolovať informácie z minulých epidémií, ako bola napríklad epidémia SARS v rokoch 2002 a 2003. Nateraz sa domnievajú, že imunitu proti koronavírusu SARS-CoV-2 musí mať najmenej 60-70 percent populácie, aby sa prerušil prenos choroby.

Nedávnymi štúdiami, vrátane tej, ktorú v marci a apríli uskutočnil francúzsky Pasteurov inštitút, sa zistilo, že dosiahnuť tzv. kolektívnu imunitu je ťažšie, ako sa predpokladalo. Na strednej škole v departemente Oise vo Francúzsku, ktorá bola jedným z ohnísk nákazy, totiž vedci zistili, že protilátky proti COVID-19 sa vytvorili len u 26 percent študentov, učiteľov a ich rodín.

Okrem toho podľa vedcov stále nie je známe, ako dlho trvá imunita voči koronavírusu, čo znamená, že existuje riziko, že tí, ktorí sa považujú za imúnnych, sa môžu znovu infikovať a preniesť vírus ďalej na ostatných.

Viac o téme: TestovanieProtilátkyKoronavírusLombardskoCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu