Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Česku začali testovať kolektívnu imunitu: VIDEO Hotový MASAKER! Stovky ľudí v radoch, hlava na hlave

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - V susednej Českej republike je vo štvrtok poriadne rušno. Dôvodom je spustenie plošného testovania obyvateľstva na výskyt nového koronavírusu. V Prahe či v Brne, kde vykonávajú testy, stovky ľudí čakajú v dlhých radoch. Nechýbajú emócie.

Na jednej strane ľudia v tichosti čítajú informačné prospekty. Na druhej sa hlúčik seniorov dohaduje, kto sa predbieha. A či má vôbec nad 60 rokov... Aj tak to dnes dopoludnia vyzeralo na Moravskom námestí v Brne, kde sa začalo testovanie kolektívnej imunity v súvislosti s novým koronavírusom.

V Česku začali testovať
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Vladimír (63) sa na rad dostal ako prvý. Jeho výsledky boli negatívne. "Prišiel som o pol siedmej a čakal som veľké rady, ale bolo tu len pár ľudí," poznamenal. Stan, kde vykonávali testy, otvorili o ôsmej. Ďalší a ďalší však prichádzali postupne. "Vypísal som papiere, skontrolovali mi to, pichli ma do prsta a urobili test. Za desat minút som bol zo stanu von," opísal Vladimír. 

 

Vysvetlil, že prišiel, lebo chcel vedieť, či má protilátky, ale aj preto, že chcel ako občan prispieť vzorkou do štúdie kolektívnej imunity. Tá má ukázať, koľko ľudí môže byť v populácii bez príznakov ochorenia COVID-19. Práve takí totiž môžu byť šíriteľmi nákazy a vôbec o tom nemusia vedieť.

V Česku začali testovať
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Seniori nešli príkladom

Okolo pol ôsmej čakateľov poriadne pribudlo. "Rady mi tu pripomenuli dobu, kedy sme čakali na banány. Vtedy to ale bolo dobrodružstvo," povedala žena (65) z Brna, ktorá tiež prišla na námestie.

Opísala, že podľa nej boli ľudia naokolo agresívni. Dohadovali sa, vadili sa, že sa predbiehajú, alebo že nemajú nad 60 rokov... Práve pre túto skupinu bol určený čas odberu od 8. do 10. hodiny. "Vek nie je žiadnou výsadou, je vidieť, že sme nedotkliví. Mladej generácii tým nedávame dobrý príklad," dodala Češka.

V Česku začali testovať
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

V Prahe kapacity naplnili po pár minútach

Dôvodom hádok však bol aj fakt, že za deň testy vykonajú len na určitom počte ľudí. Tí, čo prišli, to v mnohých prípadoch netušili. Štvrtková kapacita testovacích miest sa napríklad v Prahe naplnila zhruba po 15 minútach od otvorenia. Stovky ľudí teda na miesto prišli podľa všetkého zbytočne.

Hovorkyňa 1. lekárskej fakulty Karlovej univerzity v Prahe Petra Klusáková pre ČTK uviedla, že záujemcovia by preto mali zvážiť, že prídu radšej v piatok alebo v nasledujúcich dňoch.

KORONAVÍRUS V Česku sa začína plošné testovanie obyvateľstva: Počet infikovaných sa zvýšil

Kapacita sa pre dnešný deň naplnila aj v Brne. Trvalo to tri hodiny od otvorenia stanu. Informáciu potvrdili Michaela Jelínková z Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky a Ondřej Dostál z lekárskej fakulty Masarykovej univerzity. Testy budú v Brne vykonávať ešte týždeň, za túto dobu by mali odobrať okolo 5000 rýchlotestov. Za hodinu ich vykonajú desiatky. Preukážu, či majú testovaní protilátky na koronavírus. 

V Česku začali testovať
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Výsledky štúdie kolektívnej imunity by mali byť známe na začiatku mája, uviedol to český minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Testovať sa bude celkovo 27-tisíc ľudí z miest s rôznym podielom nakazených. Ak bude podiel nakazených v populácii nízky, čaká Česko ďalší nárast prípadov v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch, upozornil minister.

Výskumníci vybrali pre štúdiu regióny, ktoré sa epidemiologicky veľmi odlišujú: testovať sa bude v Prahe, v severných Čechách a na južnej aj strednej Morave.

Viac o téme: TestovanieČRKoronavírusKolektívna imunita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu