Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

KORONAVÍRUS Belgicko aj naďalej hlási pokles úmrtí a hospitalizácií na COVID-19

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Daina Le Hardic, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Belgické úrady v utorok znovu potvrdili klesajúci trend úmrtí aj nových hospitalizácií spojených s chorobou COVID-19. Uviedla tlačová agentúra Belga.

Za posledných 24 hodín bolo hospitalizovaných už len 172 ľudí, pričom už niekoľko dní počet hospitalizácií zostáva pod hranicou 200 osôb. V pondelok mohlo nemocnice opustiť ďalších 107 infikovaných pacientov. V utorok bolo hospitalizovaných celkovo 4976 ľudí, z toho 1079 na jednotkách intenzívnej starostlivosti a 777 z nich potrebovalo respiračnú pomoc.

KORONAVÍRUS Belgicko aj naďalej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Daina Le Hardic, Pool Photo via AP)

V pondelok úrady zaznamenali 170 úmrtí, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 5998 ľudí a podľa predpokladov v utorok bude prekročená šesťisícová hranica. Klesajúci trend má aj počet novoinfikovaných ľudí, keď z pondelňajšej série 5214 uskutočnených testov bolo 973 nakazených, z toho 650 v domovoch dôchodcov, ktoré zostávajú najväčšími ohniskami šírenia nákazy. Od vypuknutia pandémie bolo v Belgicku potvrdených 40.946 prípadov nákazy.

Krajina sa pripravuje na postupné uvoľňovanie karanténnych opatrení. Od soboty sú pre verejnosť otvorené záhradnícke centrá, obchody pre domácich majstrov a stavebniny. Predaj potravín s určitými obmedzeniami pre kupujúcich fungoval neprerušenie aj počas krízy, veľké straty však karanténa spôsobila ostatným obchodom. Televízna stanica RTBF upozornila na údaje Belgickej federácie obchodu a služieb, podľa ktorých nepotravinársky obchodný sektor stráca každý deň 139 miliónov eur. Online nákupy zabezpečia maximálne desaťpercentný odbyt nepotravinárskych tovarov v porovnaní si situáciou spred vypuknutia krízy.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku.


Belgicko v rámci uvoľňovania ochranných opatrení hľadá okolo 2000 "vyšetrovateľov", ktorých úlohou bude identifikovať osoby potenciálne nakazené novým koronavírusom. V praxi to znamená vyhľadávať ľudí, ktorí prišli do kontaktu s už infikovanými osobami, pozvať ich na testovanie a následne každý, u koho sa prejaví prítomnosť vírusu, bude musieť absolvovať dvojtýždňovú karanténu.

Viac o téme: BelgickoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu