Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Vyšetrovanie Číny podporuje aj Austrália: Premiér Morrison sa vyjadril jasne

Austrálsky premiér Scott Morrison
Austrálsky premiér Scott Morrison (Zdroj: Twitter/dpa news agency)

CANBERRA - Austrálsky premiér Scott Morrison sa v utorok postavil za návrh medzinárodného vyšetrovania čínskej reakcie v úvodnej fáze pandémie koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra DPA.

"Myslím si, že takéto vyšetrovanie je dôležité a, pri všetkej úcte, môžeme mať s Čínou rozdielne pohľady," povedal Morrison novinárom. Morrisona podporila aj austrálska ministerka zahraničných vecí Marise Payneová, ktorá na medzinárodné vyšetrovanie vyzvala v nedeľu. Payneová vtedy uviedla, že má "plnú podporu premiéra".

Morrison vyhlásil, že je veľmi dôležité aby Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a všetci jej členovia konali nanajvýš transparentne bez ohľadu na pôvod nákazy. Čína aj WHO však v uplynulých dňoch čelia kritike za to, ako sa k šíreniu nákazy v jeho počiatočnej fáze postavili.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku.


Americký prezident Donald Trump v polovici apríla obvinil WHO z nezvládnutia situácie okolo pandémie koronavírusu a oznámil, že USA pozastavujú platby tejto agentúre OSN, ktoré v minulom roku dosiahli 400 miliónov dolárov. Vyčítal tiež Číne, že na začiatku krízy zatajovala jej skutočný rozsah. Austrália podľa Payneovej zdieľa Trumpove obavy. Po vyšetrovaní čínskych krokov volajú aj niektorí predstavitelia Nemecka, Francúzska či Británie. Čína obvinenia medzinárodnej komunity aj výzvy na vyšetrovanie odmietla.

Viac o téme: VyšetrovaniePandémiaČínaAustráliaKoronavírusScott Morrison
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu