Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Hygienička prezradila, kde najčastejšie číha nákaza a ako sa väčšina ľudí infikuje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA – Kde na nás najčastejšie číha nebezpečný koronavírus? Hlavná hygienička Česka má odpoveď a varuje ľudí, aby si tam dávali väčší pozor.

Hlavná hygienička Českej republiky Jarmila Rážová v rozhovore pre iDNES.cz prezradila, kde číha koronavírus a ako sa ním väčšina Čechov infikuje.

„Podrobne zmapovaný máme každý prípad nákazy,“ podotkla. „Hygienici pozorne sledujú všetky epidemiologické prípady. Najčastejšie sa aktuálne ochorenie prenáša v rodinách. To znamená, že keď je niekto s ochorením doma, je vysoká pravdepodobnosť, že sa nakazia ľudia žijúci v spoločnej domácnosti,“ uviedla hygienička.

Čítajte aj: KORONAVÍRUS Po sľuboch nijaké činy! Česká firma spustila predpredaj špeciálnych rúšok, zákazníkom stále neprišli

KORONAVÍRUS Hygienička prezradila, kde
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalšími prípadmi sú podľa Rážovej ľudia, ktorí boli s infikovanými v tesnom kontakte. Zdôraznila však, že stále majú niekoľko prípadov, keď epidemiológ nenájde tesnú súvislosť, nedohľadá rizikové kontakty. „Takže tam je otázkou, či sa nestretol s nákazou napríklad tým, že si na chvíľu dal dole rúško a bol v blízkosti niekoho, kto rúško tiež nemal,“ povedala.

V takýchto prípadoch je podľa hygieničky náročné dohľadať miesto nákazy alebo osobu, od ktorej sa pozitívne testovaný pacient infikoval. „Tí ľudia často sami nepriznajú, že porušili zavedené opatrenia. Stále je veľké množstvo nakazených bez príznakov, ktorí vírus vylučujú a nevedomky tak ochorenie šíria. Môže to byť zákazník v obchodoch, predavač. Aj keď tí používajú povinne ochranné prostriedky. Napriek tomu pri nákupoch, prechádzkach, na verejných priestranstvách radím jediné: mať rúško, udržiavať odstupy a dodržiavať hygienické pravidlá,“ zdôraznila Rážová.

Hygienička pridala aj varovanie: „Najväčší pozor by si ľudia mali dávať doma alebo v pracovnom kolektíve. Tam sú prenosy najčastejšie.“

Viac o téme: ČeskoNákazaPrácaDomácnosťCOVID-19PrenosKoronavírusHygienik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu