Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Po sľuboch nijaké činy! Česká firma spustila predpredaj špeciálnych rúšok, zákazníkom stále neprišli

Respilon Česká republika Zobraziť galériu (2)
Respilon Česká republika (Zdroj: reprofoto/idnes.cz)

BRNO – Brnianska firma si v marci vyslúžila veľkú chválu, lebo avizovala dodanie rúšok, ktoré ničia vírusy. Spoločnosť ale neplní objednávky, chýbajú certifikáty a obria zákazka od štátu padla. Podnety na ňu už rieši aj obchodná inšpekcia.

Česká firma Respilon sa v druhej polovici marca pochválila, že vyvinula vlastné masky na záchyt a záhubu koronavírusu. Tieto novovyvinuté rúška mali byť dostupné od polovice apríla, pričom firma od 20. marca spustila predpredaj.

Spoločnosť od ľudí zinkasovala peniaze za objednávky, no termín dodania neustále posúva, informoval server iDNES.cz. „Keď som o tom pred časom hovorila, pravidlá prevozu boli nastavené inak ako dnes,“ bráni sa spolumajiteľka Respilonu Jana Zimová s tým, že masky sa vyrábajú v Turecku a z dôvodu pandémie koronavírusu ich majú problém dopraviť.  

V polovici marca majitelia firmy tiež spomínali ťažkosti súvisiace s prijatím zásielky, keď im rúška zaistili colníci v Rakúsku. Situáciu mal vyriešiť dovoz špeciálnym kuriérom, údajne dohodnutým vládou, ale ani to sa nestalo. „Veríme, že dovoz je otázkou už len veľmi krátkej doby,“ reagovala Zimová po veľkonočných sviatkoch, keď masky v Česku stále neboli.

Respilon Česká republika
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Respilon Česká republika)

 Zákazka od štátu padla

Trpkú skúsenosť s Respilonom má aj české ministerstvo zdravotníctva, ktoré očakávalo, že firma mu už v apríli dodá 400.000 špeciálnych rúšok. Rezort nakoniec objednávku zrušil. „Dôvodom odstúpenia bolo nedodanie časti podkladovej dokumentácie a tiež nedodržanie plánovaných termínov dodávky zo strany dodávateľa,“ informovala hovorkyňa ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Kedy budú rúška naozaj dostupné, nie je vôbec jasné. Zatiaľ totiž ani neprechádzajú potrebnými skúškami bezpečnosti, aby mohli vstúpiť na český trh. Tento fakt logicky odďaľuje aj termín dodania tovaru zákazníkom, ktorí si ho už kúpili.

Spolumajiteľka firmy tvrdí, že je v kontakte so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (SUKL), aj s Výskumným ústavom bezpečnosti práce (VÚBP), aby od nich získala potrebné pečiatky pre predaj v Česku.

Prvý zmienený ústav však dáva od brnianskej firmy ruky preč, druhý uviedol, že v súčasnosti so spoločnosťou nič také nerieši. „So spoločnosťou Respilon nie je výskumný ústav v kontakte, nemá od nej žiadnu objednávku o vykonaní skúšky, ani nemá uzavretú žiadnu zmluvu,“ objasnil vedúci oddelenia skúšobníctva a certifikácie VÚBP. Skúšky podľa neho štandardne trvajú tri mesiace, takže aj keby boli masky v Česku už dnes, nebudú dostupné skôr než v polovici leta.

Brnianskou firmou sa v súčasnosti zaoberá aj Česká obchodná inšpekcia (ČOI). Tá eviduje už tri podnety, každý je od niekoho iného. Pokiaľ by sa preukázala nekalá obchodná praktika, spoločnosti hrozí až 5-miliónová pokuta (v prepočte cca 184-tisíc eur).

Viac o téme: ČeskoCOVID-19RúškoRespilonKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu