Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Proti uvoľňovaniu opatrení v Austrálii sa postavilo viac ako 150 ekonómov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Matilde Campodonico)

CANBERRA - Viac ako 150 austrálskych ekonómov sa aj napriek poklesu nových prípadov nákazy postavilo v pondelok proti uvoľňovaniu opatrení zavedených v dôsledku koronavírusu, informuje agentúra Reuters.

Austrálii sa zatiaľ veľkému rozšíreniu nákazy koronavírusom i vysokému počtu obetí darí vyhýbať. Zavedené opatrenia udržali denný počet nových prípadov pod 40. Prichádzajú však za cenu rastúcej nezamestnanosti, ktorá by mala stúpnuť na 16-ročné maximum. Hoci sa už ozývajú hlasy, aby Austrália uvoľnila opatrenia, viac ako 150 ekonómov vládu v Canberre vyzvalo, aby sa sústredila na boj proti vírusu.

"Nemôžeme mať fungujúcu ekonomiku, ak najskôr nevyriešime krízu verejného zdravia," uvádza otvorený list skupiny 157 ekonómov z austrálskych univerzít. Austrália už schválila na pomoc ekonomike balíček v hodnote 320 miliárd austrálskych dolárov (187 miliárd eur). Premiér Scott Morrison minulý týždeň vyhlásil, že Canberra k uvoľňovaniu pravidiel najbližší mesiac nepristúpi. Za opatrenia sa postavili aj premiéri niektorých austrálskych štátov.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Podľa Andrewsa môže Austrália uvoľniť opatrenia až v čase, keď štáty zvýšia svoju kapacitu testovať, posilnia schopnosť lokalizovať prípady a pripravia sa ďalšie možné vlny epidémie. Ústredná vláda nedávno predstavila novú mobilnú aplikáciu, ktorá umožní sledovať pohyb používateľov. V prípade, že používatelia prídu do kontaktu s nakazeným, zdravotnícke služby ich okamžite kontaktujú.

Vláda uvádza, že aby bola aplikácia efektívna, musí si ju stiahnuť najmenej 40 percent občanov. Napriek výzve ekonómov a Morrisonovmu vyhláseniu však vláda predsa len môže pristúpiť k čiastočnému uvoľňovania. Na utorkovom rokovaní by vláda mala diskutovať o zrušení zákazu dobrovoľných operácií. O ich bezpečnosti už uistila Austrálska lekárska komora (AMA).

Viac o téme: OpatreniaEkonómoviaAustráliaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu