Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Viaceré európske krajiny sa vracajú do normálneho života: POROVNANIE, inšpirovať sa môže aj Slovensko

Koronavírus v Európe Zobraziť galériu (8)
Koronavírus v Európe (Zdroj: TASR/AP)

EURÓPA – Česko, Rakúsko, Nemecko, Dánsko či Švajčiarsko sa začínajú vracať do normálneho života. Tieto európske krajiny už pripravili plány postupného otvárania, z ktorých sa môže inšpirovať aj Slovensko.

Česko

Väčšina obmedzení v Česku v súvislosti s novým koronavírusom by sa mala skončiť 8. júna. Najskôr bude uvoľňovanie po týždni, potom po dvoch, až do júna - celkovo pôjde teda o päť fáz.

„Od 20. apríla budú sprevádzkované všetky remeslá a prevádzky na ne nadväzujúce, farmárske trhy, autobazáre a autosalóny a tréningové aktivity profesionálnych trénerov,“ uviedol minister obchodu a priemyslu Karel Havlíček po tlačovej konferencii vlády. Povolené budú aj svadby s účasťou do desať ľudí.

Od 27. apríla sa začnú otvárať prevádzky s rozlohou do 200 štvorcových metrov. „Nesmú však byť v nákupných centrách väčších než 5000 štvorcových metrov,“ spresnil Havlíček.

S platnosťou od 27. apríla sa tiež opätovne začnú konať bohoslužby. Z počiatku sa na nich bude môcť zúčastniť najviac 15 osôb, pričom od 8. júna by mali už prebiehať bez obmedzení. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Rádio Z to v piatok uviedol český premiér Andrej Babiš.

Seniori počas nákupu v Česku
Zobraziť galériu (8)
Seniori počas nákupu v Česku  (Zdroj: TASR/AP)

O dva týždne neskôr, čiže 12. mája, budú smieť otvoriť aj prevádzky do 1000 štvorcových metrov, posilňovne alebo fitness centrá. „Záujemcovia však nebudú smieť využívať sprchy a šatne,“ dodal Havlíček.

V pondelok 25. mája sa otvoria letné záhradky, kaderníctva, soláriá, múzeá, galérie a zoologické záhrady. Otvoriť by mali nielen vonkajšie záhradky krčiem, kaviarní a reštaurácií, ale i tie, ktoré budú mať predaj cez výdajné okienko.

Ako posledné sa otvoria 8. júna všetky prevádzky v nákupných centrách, takisto vnútorné priestory kaviarní a reštaurácií. Otvorené budú tiež hotely a divadlá, sprístupnené budú taxislužby.

Rúšok ani dodržiavania odstupu a prísnej hygieny sa však Česi tak skoro "nezbavia". „Bez toho to nepôjde,“ povedal o uvoľňovaní obmedzení námestník ministra zdravotníctva Roman Prymula. Harmonogram pre otvorenie prevádzok však vychádza z toho, že koronavírus bude pod kontrolou, vysvetlil ešte minister Havlíček. Nevylúčil zmeny podľa epidemiologickej situácie, dodali Novinky.cz.

Rakúsko

V Rakúsku začali v utorok platiť miernejšie opatrenia v boji s pandémiou nového koronavírusu. Svoje brány otvorili 14. apríla napríklad menšie obchody a stavebniny. „Z ekonomického hľadiska chceme túto krízu prekonať čo najrýchlejšie a bojovať za každé pracovné miesto v Rakúsku,“ povedal rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Minulý týždeň avizoval plán uvoľňovania niektorých opatrení. Ide napríklad o menšie predajne s plochou do 400 štvorcových metrov, hobby markety či kvetinárstva.

V Rakúsku sa znovu otvárajú tisíce obchodov
Zobraziť galériu (8)
V Rakúsku sa znovu otvárajú tisíce obchodov  (Zdroj: TASR/AP)

Platia pritom prísne hygienické opatrenia - počet osôb, ktoré môžu naraz vstúpiť do jednotlivých prevádzok, je obmedzený (jedna osoba na 20 štvorcových metrov), zákazníci musia nosiť rúška a dodržiavať odstup. Obchodníci, ktorí vpustia dnu viac zákazníkov, môžu dostať pokutu až 3600 eur.

V ďalšej fáze uvoľňovania opatrení by mali byť od 2. mája znovu otvorené nákupné centrá, väčšie obchody a kaderníctva. Reštaurácie a hotely by sa mohli postupne začať otvárať od polovice mája, uviedol Kurz. „Som si stopercentne istý, že sme urobili a robíme správnu vec,“ povedal.

Kurz kabinet zatiaľ nerozhodol o výučbe na základných a stredných školách. Vysokoškoláci do letného semestra nenastúpia. Zatvorené naďalej ostávajú verejné športoviská, posilňovne a do konca júna sa nesmú konať hromadné akcie.

V Rakúsku sa znovu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP)

Nemecko

Už budúci týždeň by sa v Nemecku mali otvoriť obchody a prevádzky do 800 štvorcových metrov vrátane kaderníctiev, zoologických záhrad a verejných knižníc.

Školy by sa v krajine mali otvárať postupne od 4. mája. Prednosť dostanú nižšie ročníky. Škôlky zostanú zatvorené. Pred otvorením by školy mali pripraviť takzvané hygienické plány.

Ostatné opatrenia zamerané na sociálny odstup budú platiť najmenej do 3. mája.

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (8)
Angela Merkelová  (Zdroj: TASR/AP)

Zatvorené ostanú bary a reštaurácie, platí zákaz náboženských a iných verejných podujatí. Masové verejné podujatia sa v krajine nebudú konať až do 31. augusta.

Vicekancelár a minister financií Olaf Scholz vyhlásil, že opatrenia sú aj naďalej potrebné na zníženie rizika infekcie. Merkelová takisto obyvateľov vyzvala, aby vo vlakoch a autobusoch či pri nakupovaní používali rúška. „Je odporúčané používať ochranné masky v prostriedkoch verejnej dopravy a počas nakupovania,“ vyhlásila kancelárka. Nosenie rúšok či inej ochrany tváre však nebude povinné.

Dánsko

V Dánsku budú môcť po víkende obnoviť prácu drobní podnikatelia, ako sú kaderníci, prevádzkovatelia kozmetických salónov či autoškôl. Svoje prevádzky museli dočasne zatvoriť minulý mesiac kvôli šíreniu koronavírusu.

Severská krajina, ktorá obmedzenia prijala medzi prvými v Európe, tento týždeň otvorila jasle, škôlky a prvý stupeň základných škôl. Platia v nich však prísnejšie pravidlá hygieny a deti medzi sebou musia  udržiavať predpísané odstupy. Doma boli od 12. marca.

Dánska premiérka Mette Frederiksenová (vpravo) hovorí k žiakom počas znovuotvorenia školy v Kodani
Zobraziť galériu (8)
Dánska premiérka Mette Frederiksenová (vpravo) hovorí k žiakom počas znovuotvorenia školy v Kodani  (Zdroj: TASR/AP)

„Nikto nechce, aby Dánsko bolo uzavreté o čo len deň dlhšie, než je to nutné,“ uviedla na svojom facebookovom profile premiérka Mette Frederiksenová. „Ale nemôžeme postupovať rýchlejšie než tak, aby sme epidémiu udržali pod kontrolou,“ dodala.

Zatvorené naďalej zostanú reštaurácie, kaviarne, krčmy, posilňovne a ďalšie zariadenia. Zakázané sú tiež väčšie zhromaždenia a pre cudzincov zostávajú zatvorené hranice.

Švajčiarsko

Švajčiarsko začne od 27. apríla postupne uvoľňovať opatrenia zavedené v dôsledku koronavírusu. Vláda spočiatku umožní otvoriť doteraz zatvorené lekárske ambulancie, kaderníctva a masážne a kozmetické salóny. Od 11. mája by mali nasledovať základné školy a niektoré obchody a trhy. V tretej fáze od 8. júna sa otvoria stredné školy a univerzity. Vláda takisto uviedla, že uvoľní aj zákaz verejných zhromaždení a podujatí s účasťou nad päť ľudí. Detaily však nešpecifikovala.

Tulipánový festival vo Švajčiarsku
Zobraziť galériu (8)
Tulipánový festival vo Švajčiarsku  (Zdroj: TASR/AP)

„Prechod od jednej fázy k druhej sa uskutoční v prípade, že v krajine nebudeme mať výrazné zvýšenie počtu prípadov choroby COVID-19,“ uviedla vláda. „Medzi jednotlivými fázami musí ubehnúť dostatočné množstvo času, aby sme vedeli posúdiť vplyv uvoľňovania. Kritériami sú počet novonakazených, počet hospitalizovaných, počet úmrtí a obsadenosť nemocníc,“ dodala.

Švajčiarsko v boji s pandémiou zavrelo všetky a školy a obchody s výnimkou potravín, lekární a drogérií. Pre uzavreté podniky pripravilo pomoc vo výške niekoľkých miliárd eur.

Viac o téme: DánskoČeskoNemeckoŠvajčiarskoRakúskoEkonomikaCOVID-19OpatreniaKoronavírusUvoľňovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu