Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Mužov (†44) lekár prehovoril: Nedalo sa mu pomôcť! Čo bude s českým taxikárom?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: FB/VFN v Prahe, SITA/AP)

PRAHA – Českom otriasla správa o úmrtí 44-ročného muža, ktorý mal koronavírus. Práve ochorenie COVID-19 sa mu s najväčšou pravdepodobnosťou stalo osudným. Jeho ošetrujúci lekár a vedúci Kliniky anesteziológie, resuscitácie a intenzívnej medicíny 1. LF a VFN v Prahe Martin Balík opísal, ako urputne bojovali o mužov život, tiež prezradil, či prepustia domov taxikára, ktorý ako prvý Čech dostal experimentálny liek remdesivir.

Pacientovi sa nedalo pomôcť

Muža (44) s COVID-19 prijali do nemocnice 24. marca. Jeho stav sa však rýchlo zhoršoval, a preto ho uviedli do umelého spánku a pripojili na umelú pľúcnu ventiláciu.

Súvisiace: KORONAVÍRUS Sestrička Marcela do poslednej chvíle verila, že muž (†44) prežije: Taký fajn človek, spomína

O týždeň neskôr ho napojili na mimotelový obeh. Jeho ošetrujúci lekár Martin Balík pre Blesk.cz povedal, že pacient vystriedal niekoľko druhov mimotelovej podpory formou ECMO (dočasné nahradenie funkcie srdca a pľúc, pozn. red.).

Bohužiaľ, nepomohlo mu to. „Zomrel na komplikáciu, ktorá sa u neho rozvinula v súvislosti s touto infekciou. Ide o orgánovú komplikáciu, ktorú nemožno v podstate s intenzívnou starostlivosťou zachraňovať, napríklad pomocou mimotelového obehu. S pokojným srdcom môžem povedať, že sme vyčerpali všetky možnosti modernej medicíny. Pacientovi sa pomôcť nedalo,“ smutne konštatoval doktor.

Pôjde taxikár domov?

Taxikár Robert (53) je prvý Čech, ktorý dostal americký experimentálny liek remdesivir proti koronavírusu. Muž sa totiž nachádzal vo veľmi kritickom stave. Po podaní lieku sa však jeho stav natoľko zlepšil, že od konca marca je odpojený od mimotelového obehu a dokázal poďakovať aj zdravotníkom.

Súvisiace: KORONAVÍRUS Ste anjeli! VIDEO Taxikár Robert (53) bol na pokraji smrti, lekárom a sestrám poslal dojemný odkaz

Napriek tomu v nemocnici ešte pobudne. „Neviem, kedy ho pustíme domov. Jeho zdravotný stav je uspokojivý, povedal by som, že je optimálny k tomu, čo sme mohli dosiahnuť,“ uviedol pre Blesk.cz Balík.

Ako liek zabral, nechcel lekár veľmi komentovať. „Pacient nemal vedľajšie účinky, ktoré by zásadne ovplyvnili priebeh jeho choroby. Viac povedať nemôžem, pretože som viazaný mlčanlivosťou pre firmu Gilead Sciences, pre ktorú účinky lieku monitorujem.“

Nádej i varovanie

Podľa Balíka je na jednotke intenzívnej starostlivosti približne desať pacientov. Situáciu podľa neho majú pod kontrolou. „Vrchol, ktorý mal prísť po Veľkej noci, sa nekonal. Povedzme, že doliečujeme ten prvý náraz, čo sme mali, a v podstate pacientov prepúšťame. Na našej klinike je veľká rezerva, a tá je aj na iných klinikách, ako mi je známe,“ povedal doktor a dodal, že ani personál nie je zavalený a situáciu dobre zvláda. Napriek tomu sa obávajú, ako sa bude situácia vyvíjať v ďalších týždňoch.

Všeobecná fakultná nemocnica, rovnako ako ďalšie zdravotnícke zariadenia, v ktorých sa liečia pacienti s koronavírusom, musela prijať špeciálne opatrenia a obmedziť naplánované operácie a svoju bežnú prevádzku. Balík by sa rád opäť venoval bežným pacientom. „Bojím sa, že sa nám nahrnú iné diagnózy, ktoré teraz nie sú adekvátne diagnostikované a liečené. To, že teraz zanedbávame iných pacientov, sa vypomstí im a nám tiež,“ varoval lekár.

Viac o téme: ČeskoNemocnicaSmrťLiečbaCOVID-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu