Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

KORONAVÍRUS Cestovky si chcú vydupať svoje: Do vzdialeného Chorvátska koridorom!

Cestovné kancelárie by chceli zriadiť tzv. koridor. Zobraziť galériu (3)
Cestovné kancelárie by chceli zriadiť tzv. koridor. (Zdroj: Gettyimages.com, reprofoto Google Maps)

PRAHA - Nie je žiadnym tajomstvom, že pri nastúpení celosvetovej pandémie nového koronavírusu utrpela celá ekonomika, množstvo reťazcov, maloobchodných prevádzok či napríklad takých cestovných kancelárií. V susednom Česku sa práve v tomto kontexte pozerajú na prebiehajúcu pandémiu a chcú prísť s novinkou - koridorom do Chorvátska.

Informáciu priniesla Česká televízia. Reč je konkrétne o samotných cestovkách, ktoré utrpeli hádam najviac a tisíce ľudí začalo masovo rušiť svoje zájazdy. Už viackrát sa pritom tamojšia vláda vyjadrovala, že si treba zvyknúť na fakt, že toto leto strávia Česi doma. "Čo sa týka rušenia zájazdov, tých sú desiatky. Asi tritisíc zájazdov v hodnote 40 miliónov českých korún (skoro 1,5 milióna eur pozn. red.)," povedala pre ČT hovorkyňa agentúry Invia Andrea Řezníčková.

Cestovanie na dovolenku autami.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Chceli by sa dohodnúť so Záhrebom

Cestovky chcú od vlády dohodu so Záhrebom, hlavným mestom Chorvátska, ktorá by ľuďom umožnila pri splnení určitých podmienok cestovať k Jadranu. "Pre nás je dôležité, aby štát - alebo obidva štáty - určili čo najnižšie kritéria, ktoré budú znamenať, že klient môže vycestovať do tejto krajiny a vrátiť sa bez karantény," popisuje hovorca Asociácie cestovných kancelárii Jan Papež. Hovorí sa o Slovensku, či vzdialenejšom Thajsku, Strednej Amerike či niektorej časti Afriky.

To sa dá zariadiť napríklad spustením leteckého mostu do Splitu alebo Dubrovníku, či špeciálnym koridorom na ceste po hlavných ťahoch. "To nie je len o tom, čo si s ostatnými krajinami povieme my - a my to budeme postupne vracať do normálu - druhá vec je tá, aby o tom počuli ostatné krajiny," povedal vicepremiér Karel Havlíček na tento nápad.

Riešením má byť akýsi koridor
Zobraziť galériu (3)
Riešením má byť akýsi koridor  (Zdroj: reprofoto Google maps)

 

Pripravení rokovať

Tento nápad je tiež ochotné prediskutovať aj ministerstvo zdravotníctva Českej republiky. "Rozumieme, že ľudia potrebujú počuť aj dobré správy, ale zdravie musí byť na prvom mieste," uvádza sa v stanovisku. Cestovky pritom plánujú takéto spojenia aj s inými krajinami. Podmienkou ale zostáva, aby sa situácia okolo koronavírusu v týchto krajinách prudko nezhoršila, a toto sa týka aj Chorvátska.

Viac o téme: ČeskoChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu