Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrdinka dnešných dní! FOTO Zdravotná sestra (†68) bojovala v prvej línii, práci obetovala život

Zdravotná sestra Liz Glanister (uprostred) zomrela na nový koronavírus Zobraziť galériu (3)
Zdravotná sestra Liz Glanister (uprostred) zomrela na nový koronavírus (Zdroj: FB/Support for Nurses, Midwives and Frontline Staff in Ireland)

LONDÝN - Británia patrí ku krajinám, v ktorých ochorenie Covid-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, ukazuje naplno svoju silu. Počet obetí v krajine presiahol hranicu 5-tisíc a národný zdravotný systém kolabuje. Aj z tohto dôvodu sa zdravotná sestra Liz Glanister v dôchodkovom veku rozhodla nesedieť nečinne doma a pomôcť. A to sa jej stalo osudným.

68-ročná Liz Glanister patrí k hrdinkám dnešnej doby. Napriek svojmu veku, kvôli ktorému patrí k rizikovej skupine pre koronavírus, sa zaviazala pokračovať v práci zdravotnej sestry a pomáhať britskému Národnému zdravotníckému systému (NHS) v aktuálnej kritickej situácii. Bohužiaľ, Liz je jednou z najmenej 10 zamestnancov NHS v prvej línii, ktorí zomreli počas koronakrízy. Informovali o tom britské noviny Mirror

Správu o smrti Liz Glanisterovej prijali kolegovia so zlomeným srdcom v nemocnici Aintree University Hospital v Liverpoole, kde bola mentorkou a „mamou“ pre mladšie zdravotné sestry. Jej zdevastovaní kolegovia, bývalí pacienti s rakovinou a priatelia jej vzdali hold aj na Facebooku. "Po všetkých tých ľuďoch, ktoré ste zachránili a o ktorých ste sa starali, ste si to nezaslúžili," napísal jeden na sociálnej sieti. 

Hrdinka dnešných dní! FOTO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FBRoxy Spencer)

Mnoho mladších zdravotných sestier uviedlo, že Glanisterová, ktorá zomrela v piatok, bola ich mentorkou. "Bola múdrou, vtipnou a úžasnou priateľkou. Nikdy nezabudnem na Liz Glanisterovú," napísala jedna zdravotná sestra. „Naučila ma toľko vecí, úžasná žena,“ neskrývala v smútku ďalšia zdravotná sestra obdiv.

Pre kolegov bola druhou mamou a výnimočnou priateľkou

„Neuveriteľne smutné, keď som počul správy o mojej starej "mamičke z práce," napísal ďalší s tým, že Liz bola veľmi milým človekom. Niektorí kolegovia zverejnili aj fotografie s Glanisterovou. „Bola si špeciálnou osobou v živote, výnimočnou kamarátkou a druhou mamou," napísal ďalší z kolegov. „Liz u sa dotkla nás všetkých. Jedna z milióna. Legenda.“

Hrdinka dnešných dní! FOTO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/David WIlliams)

Poctu Ganisterovej vzdali aj jej bývalí pacienti, o ktorých sa starala. „Mám úplne zlomené srdce," napísal muž, ktorý sa liečil na rakovinu. „Liz zasvätila svoj život tomu, aby pomáhala ľuďom. Pred dvoma rokmi mi povedala, že nikdy neodíde do dôchodku, bude pokračovať v jej práci," dodal s tým, nech odpočíva v pokoji. 

„S veľkým smútkom môžem potvrdiť, že Liz Glanisterová, dlhoročná zdravotná sestra v Aintree University Hospital, v piatok zomrela v Royal Liverpool University Hospital. Bola pozitívne testovaná na Covid-19," povedala hlavná zdravotná sestra Dianne Brownová z Liverpoolskej univerzitnej nemocnice NHS Foundation Trust. „Všetky naše myšlienky sú v tejto dobe s Lizinou rodinou a prajeme jej úprimnú sústrasť," dodala s tým, že všetkým bude chýbať. 

Viac o téme: BritániaKoronavírusLiz Glanister
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu