Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNE Borisa Johnsona museli kvôli koronavírusu previezť na JIS-ku

Boris Johnson Zobraziť galériu (3)
Boris Johnson (Zdroj: SITA/Ian Vogler / Pool via AP)

LONDÝN - Britského premiéra Borisa Johnsona v pondelok previezli na jednotku intenzívnej starostlivosti po tom, ako sa jeho zdravotný stav zhoršil. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na Johnsonovho hovorcu. Premiér mal 26. marca pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2.

"Premiérov stav sa v priebehu popoludnia zhoršil a na základe odporúčaní zdravotníkov ho presunuli na oddelenie intenzívnej starostlivosti," píše sa v oznámení úradu premiéra, uviedla televízna stanica Sky News. Johnson zároveň požiadal ministra zahraničných vecí Dominica Raaba, aby ho zastupoval tam, "kde je to nevyhnutné".

"Premiér dostáva vynikajúcu starostlivosť a ďakuje všetkým zamestnancom NHS (Národný zdravotnícky systém) za ich usilovnú prácu a nasadenie," píše sa vo vyhlásení Downing Street 10.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Johnson bol od diagnostikovania nákazy v domácej izolácii. Do nemocnice ho prijali v nedeľu večer na testy. Premiér v priebehu pondelka prostredníctvom Twitteru oznámil, že sa má dobre a je v kontakte so svojimi ministrami.

Lídri želajú Johnsonovi "rýchle a úplné" uzdravenie

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v pondelok neskoro večer zaželala britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi "rýchle a úplné uzdravenie" po tom, čo ho s ochorením COVID-19 premiestnili v nemocnici na jednotku intenzívnej starostlivosti, keď sa jeho stav zhoršil. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. "V myšlienkach som dnes večer s premiérom Borisom Johnsonom a jeho rodinou. Želám mu rýchle a úplné uzdravenie," napísala na Twitteri šéfka eurokomisie.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Julien Warnand)

Podobne zareagoval aj vyjednávač Európskej únie pre brexit Michel Barnier, ktorý sa z ochorenia COVID-19 zotavuje v karanténe vo svojom rodnom Francúzsku. Barnier už 19. marca oznámil, že mal pozitívny test na nový koronavírus. "Želám Borisovi Johnsonovi všetko najlepšie a rýchle vyliečenie. V myšlienkach som s vami a s vašou rodinou," uviedol Barnier v tweete.

Želania všetkého najlepšieho od dvoch hlavným predstaviteľov EÚ ukazujú, že politické hádky a naťahovanie, ktoré boli také typické v období pred šírením koronavírusu, idú teraz bokom. Aj francúzsky prezident Emmanuel Macron zareagoval a v pondelok vyjadril nádej, že Johnson rýchlo toto "trápenie" prekoná. "Vyjadrujem v týchto ťažkých časoch plnú podporu Borisovi Johnsonovi, jeho rodine a britskému ľudu. Dúfam, že rýchlo toto trápenie prekoná," uviedol Macron na Twitteri.

Trumpa zarmútila správa

Prezident USA Donald Trump v pondelok uviedol, že ho zarmútila správa o premiestnení britského premiéra Borisa Johnsona na jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS), kde bojuje s nákazou novým koronavírusom. Informovali o tom tlačové agentúry AP a AFP. "Američania sa všetci modlia za jeho uzdravenie," povedal Trump na tlačovom brífingu v Bielom dome. "Želám len to najlepšie svojmu veľmi dobrému priateľovi a priateľovi nášho národa, premiérovi Borisovi Johnsonovi. Je to naozaj niekto výnimočný, silný, energický. Drž sa, nevzdávaj sa."

Americký prezident Donald Trump
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Trump dodal, že požiadal dve "popredné spoločnosti", aby sa skontaktovali s predstaviteľmi v Londýne a ponúkli im spôsoby liečby, ktoré by mohli pomôcť. Americký prezident neuviedol konkrétne spoločnosti, ale povedal: "Skontaktovali sme sa so všetkými Borisovými lekármi a uvidíme, čo sa bude diať, ale (zástupcovia firiem) sú pripravení vycestovať." "Keď človeka presunú na JIS-ku, je to veľmi, veľmi vážne, obzvlášť pri tejto chorobe," vyhlásil Trump.

Trump a Johnson majú blízky priateľský vzťah, podobné nacionalistické postoje k prisťahovalectvu a sú zástancami skôr dvojstranných, než regionálnych obchodných dohôd, dodala agentúra AFP.

Viac o téme: Veľká BritániaBoris JohnsonKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu