Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Sýrčan sa v Libanone upálil na protest proti karanténnym opatreniam

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Baderkhan Ahmad)

BEJRÚT - V Libanone zomrel Sýrčan, ktorý sa upálil na protest proti dôsledkom opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA. K tragickej udalosti došlo počas uplynulého víkendu v údolí Bikáa na východe Libanonu.

Muž sa polial benzínom a podpálil sa. Urobil tak na protest proti nedostatku pracovných miest, ktorý spôsobili karanténne opatrenia zavedené libanonskými úradmi. Sýrčan utrpel popáleniny tretieho stupňa, na následky ktorých neskôr zomrel v nemocnici. Video z incidentu sa rozšírilo prostredníctvom internetových sociálnych sietí.

Mimovládna organizácia Beyond Association, ktorá pracuje so sýrskymi utečencami, uviedla, že obmedzenia voľného pohybu osôb v Libanone zapríčinili nedostatok pracovných miest. Následkom toho - v kombinácii s nepriaznivou hospodárskou situáciou v krajine - muž nemal dostatok prostriedkov na zaistenie živobytia svojej rodiny.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Ťažkosti majú podľa predstaviteľky Beyond Association najmä sýrski utečenci, ktorí pracujú v továrňach a na ďalších pracoviskách vyžadujúcich si každodennú prítomnosť, a nemajú na to povolenie od libanonských úradov. V Libanone žijú 1,5 až dva milióny Sýrčanov, pričom OSN ako utečencov oficiálne registruje takmer milión z nich.

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) 2. apríla upozornila, že libanonské úrady v rámci svojej reakcie na epidémiu nového koronavírusu zaviedli "diskriminačné obmedzenia" zamerané výlučne na sýrskych utečencov.

Libanon sužuje hospodárska a finančná kríza, ktorá sa v posledných týždňoch ešte zhoršila v dôsledku pandémie koronavírusu, uvádza agentúra AP. Libanonský prezident Michel Aún v tejto súvislosti požiadal o pomoc medzinárodné spoločenstvo. Libanon zaznamenal už 541 prípadov nákazy koronavírusom a 19 úmrtí.

Viac o téme: OpatreniaUpálenieSýriaLibanonKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu