Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS USA sa pripravujú na najhoršie: New York má pľúcne ventilátory už len na šesť dní

Pľúcna ventilácia Zobraziť galériu (2)
Pľúcna ventilácia (Zdroj: Gettty Images,)

NEW YORK - V americkom štáte New York vystačia pľúcne ventilácie pre pacientov s ochorením COVID-19 už len na šesť dní. Uviedol to vo štvrtok newyorský guvernér Andrew Cuomo, ktorého citovala televízia Sky News.

Štát New York má podľa Cuoma k dispozícii ešte približne 2200 voľných pľúcnych ventilácií, no každý deň pribúda zhruba 350 nových pacientov, ktorí ich potrebujú. Uvedené množstvo pľúcnych ventilátorov tak miestnym nemocniciam vystačí už iba na 6 dní.  

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Je jedno, či dosiahneme vrchol epidémie teraz, alebo sa počet chorých ešte zvýši... stále budeme mať problém s ventiláciami," povedal Cuomo. Zdôraznil tiež, že dobre zaplatí každému výrobcovi, ktorý pre štát New York vyrobí a dodá ochranné prostriedky ako rúška, respirátory, rukavice či plášte. Tých je totiž nedostatok aj pre pracovníkov v prvej línii.

Okrem toho Cuomo kritizoval, že USA sa v produkcii ochranných prostriedkov musí spoliehať na Čínu. "Mnohé z týchto výrobkov bolo vyrábaných v Číne, od ktorej ich teraz musia všetci nakupovať," dodal. V USA evidujú už 245.559 prípadov nákazy novým koronavírusom a 6057 úmrtí, uviedla v piatok ráno televízia CNN. Jedným z epicentier epidémie v rámci USA je práve štát New York. Nákazu zaznamenali už vo všetkých amerických štátoch a teritóriách, žiadne úmrtie zatiaľ nehlásil len štát Wyoming.

Koronavírus by mohol zdecimovať kmeň Navahov

Guvernérka amerického štátu Nové Mexiko Michelle Lujanová Grishamová v rozhovore pre spravodajskú stanicu ABC News varovala, že pandémia koronavírusu by mohla "vyhladiť" indiánske komunity s rizikovou populáciou. V piatok o tom informovala spravodajská stanica al-Džazíra.

Prudké šírenie ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus, v rezervácii indiánskeho kmeňa Navahov na juhozápade USA znepokojuje miestne úrady. Obávajú sa, že rezervácia nie je dobre pripravená na pandémiu, pričom americká vláda reaguje na vznikajúce problémy pomaly.

Úrad pre zdravotníctvo kmeňa Navahov v zmienenej rezervácii potvrdil v stredu v rámci komunity 174 prípadov nového koronavírusu, pričom pred týždňom bolo dokázateľne infikovaných len 49 Navahov. Nákaza si v tejto komunite doteraz vyžiadala sedem obetí na životoch. V snahe zabrániť nekontrolovanému šíreniu koronavírusu nariadili predstavitelia Navahov od 30. marca zákaz vychádzania v čase od ôsmej hodiny večer do piatej hodiny ráno. Výnimka platí len pre cesty do práce a nazad.

KORONAVÍRUS USA sa pripravujú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Kmeňoví lídri však v tejto súvislosti kritizujú oneskorené uzavretie Veľkého kaňonu pre turistov, ktorí musia za touto populárnou atrakciou cestovať cez ich územia. Hoci predstavitelia Navahov žiadali o uzavretie tohto turistami obľúbeného miesta pre obavy z koronavírusu už niekoľko týždňov, úžina bola zatvorená až v utorok.  

Aj napriek tomu, že zatvorenie Veľkého kaňonu je vnímané pozitívne, sa úrady naďalej obávajú možného negatívneho dosahu nákazy na komunity pôvodného obyvateľstva Ameriky. Znepokojenie vyvoláva najmä skutočnosť, že v rezervácii Navahov je vysoká miera bezdomovectva, čo komplikuje snahy o zastavenie šírenia koronavírusu.

Navahovia (vo vlastnom jazyku sa nazývajú Diné) sú indiánsky kmeň žijúci na juhozápade Spojených štátov v poloautonómnej rezervácii o rozlohe 71.000 kilometrov štvorcových, ktorá sa rozkladá na území amerických štátov Nové Mexiko, Arizona a Utah. S počtom viac než 350.000 príslušníkov sú po kmeni Čerokí druhým najpočetnejší kmeňom pôvodného obyvateľstva na území USA.

Viac o téme: PandémiaNew YorkKoronavírusSpojené štátyPľúcna ventilácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu