Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Pavla žijúca v Španielsku prekonala nákazu: Spoveď o bolesti, ktorú musela znášať

Češka žijúca v Španielsku Zobraziť galériu (4)
Češka žijúca v Španielsku (Zdroj: Reprofoto/ČT24)

MADRID – Češka Pavla Fuxová žijúca v Španielsku s najväčšou pravdepodobnosťou prekonala koronavírus. Ochorenie COVID-19 sa u nej oficiálne nepreukázalo, pretože v krajine je nedostatok testov. Dievčina už má povinnú karanténu za sebou a cíti sa dobre. Podľa jej slov sa však španielska vláda na nákazu nepripravila a ľudia situáciu podcenili.

Taliansko a Španielsko sú v súvislosti s pandémiou koronavírusu najpostihnutejšie krajiny v Európe. V Španielsku v stredu evidovali 9053 obetí a 102.136 potvrdených prípadov nákazy. Pavla vo videorozhovore, ktorý odvysielala Česká televízia, hovorí, že pod situáciu v krajine sa podpísali dva faktory – podcenenie pandémie ľuďmi i vládnym kabinetom.

Čítajte aj: KORONAVÍRUS Babička (†90) odmietla pľúcny ventilátor, keď zistíte prečo, neubránite sa slzám

„A myslím si, že počet nakazených bude stúpať aj naďalej. Ide okrem toho o kultúrnu záležitosť, Španieli sú totiž ako národ družnejší než my,“ tvrdí Pavla s tým, že tamojší si už postupom času začínajú uvedomovať zdravotné riziká. „Teraz ich už berú oveľa vážnejšie ako na začiatku. Veľa ľudí už pozná niekoho vo svojom okolí, kto je nakazený, leží v nemocnici alebo, v horšom prípade, zomrel,“ uviedla.   

Češka žijúca v Španielsku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto/ČT24)

Testy sa šetria, je ich nedostatok

Rodáčka z Česka sa zrejme nakazila v práci, no test vzhľadom k miernejším príznakom nepodstúpila. „Je ich totiž nedostatok. Tu sú ľudia testovaní len v prípade, že majú vážne príznaky, alebo pracujú v zdravotníctve,“ spresnila Pavla. „Proces funguje tak, že zavoláte na call centrum a opíšete, aké máte príznaky. Oni vám následne povedia, či to vyzerá na koronavírus, a snažia sa vám priblížiť priebeh ochorenia. Dostanete tiež inštrukcie pre prípad zhoršenia zdravotného stavu,“ doplnila. Fuxovú na základe pôvodného telefonátu kontaktoval osobný lekár.

Prvé štyri dni boli najhoršie

Hoci Pavla prejavovala len miernejšie symptómy ochorenia COVID-19, na toto obdobie nespomína rada. „V prvých štyroch dňoch ma bolelo v krku a necítila som sa dobre, až potom mi vyskočila horúčka. Najhorší bol asi pocit, že stúpala a klesala. V tom momente ma začala neskutočne bolieť hlava a začala som kašľať.“

Češka žijúca v Španielsku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto/ČT24)

Dievčine sa potom o čosi polepšilo, no trápili ju bolesti. „Po niekoľkých dňoch bolo nepríjemné aj to, keď šla horúčka dole. Mala som totiž ťažký, celkom silný kašeľ a bolelo ma z neho na hrudníku a chrbtici,“ dodala.  

Pavla však nespanikárila a aj v ťažkých chvíľach bez priameho lekárskeho dohľadu si dokázala zachovať pokoj. „Systém je nastavený tak, že aj keď máte mierne príznaky, tak vám doktor volá každý deň a chce podrobnejšie vedieť, ako všetko prebieha. Ide skôr o to, zvládnuť psychiku, pretože neviete, čo sa môže stať zajtra. Či sa to napríklad nezhorší,“ povedala na záver Fuxová.

Viac o téme: ŠpanielskoNákazaČeškaLiečbaPríznakyKaranténaCOVID-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu