Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Trumpov kabinet pritvrdzuje: USA predĺžia zákaz vstupu do krajiny pre Európanov

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v pondelok avizoval, že Spojené štáty plánujú predĺžiť zákaz vstupu do krajiny pre ľudí prichádzajúcich z Európy. Toto opatrenie je v USA v platnosti od 13. marca na dobu 30 dní. Informoval o tom nemecký denník Die Welt.

Tieto opatrenia zostanú v platnosti a môžu sa ešte sprísniť, povedal Trump v pondelok v záhrade Bieleho domu. Cieľom tohto kroku je obmedziť ďalšie šírenie koronavírusu. "Je veľmi dôležité mať hranice," povedal americký prezident. Ako poznamenal Die Welt, nie je pritom jasné, dokedy by mal zákaz vstupu do krajiny pre Európanov po novom platiť. Trump v nedeľu oznámil, že reštriktívne opatrenia na boj proti koronavírusovej epidémii v USA by mali byť predĺžené do konca apríla.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Ľudia z krajín Schengenského priestoru, Británie a Írska majú zakázaný vstup do USA približne od polovice marca. Výnimka platí pre amerických občanov, určitých diplomatov a Európanov, ktorí disponujú takzvanou zelenou kartou, a majú teda v USA vystavené dlhodobé pracovné povolenie. Platí to aj pre ich rodinných príslušníkov.

Krajina je podľa Trumpa na vrchol krízy pripravená

Spojené štáty budú v čase vyvrcholenia krízy týkajúcej sa koronavírusu "dobre pripravené", čo sa týka dostupnosti pľúcnych ventilátorov. Povedal to americký prezident Donald Trump. Podľa jeho slov ventilátory v súčasnosti vyrába najmenej desať amerických firiem, niektoré by dokonca mohli smerovať na export.

Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

"Hovoríme, pokračujte v tom, lebo, úprimne - iné krajiny to nikdy nedokážu," poznamenal Trump. Dodal tiež, že doteraz na koronavírus otestovali už viac než milión Američanov, čo je "viac než v ktorejkoľvek inej krajine. Ani len približne". Podľa odhadov by mohla súčasná kríza v USA vyvrcholiť o dva týždne. Trump si myslí, že "najbližších 30 dní bude náročných", avšak sociálna izolácia môže zachrániť mnohé životy. "Čaká nás veľké víťazstvo," uisťuje Američanov prezident.

Nový vírus môže spôsobovať vážne problémy s dýchaním, keďže napáda pľúca. Ventilátory následne pomáhajú pacientom s dýchaním. Spojené štáty majú v súčasnosti vyše 163-tisíc potvrdených prípadov nákazy, čo ich radí vo svetovom rebríčku na prvé miesto. Viac než 3 000 ľudí v USA už koronavírusu podľahlo.

Viac o téme: USADonald TrumpKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu