Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Po raketovom útoku v Iraku sú na stole všetky možnosti, vyhlásil Esper

Minister obrany USA Mark Esper
Minister obrany USA Mark Esper (Zdroj: SITA/AP Photo/Cliff Owen, File)

WASHINGTON - Po stredajšom raketovom útoku v Iraku, pri ktorom zahynuli dvaja Američania a Brit, "sú na stole všetky možnosti", vyhlásil vo štvrtok americký minister obrany Mark Esper.

"Včerajší útok Iránom podporovaných šiitských milícií pozostával z mnohonásobnej nepriamej paľby zo stacionárnej platformy a bol jasne zameraný na koaličné a partnerské sily v tábore Tádží," povedal Esper, ktorého citovala agentúra Reuters. "Spojené štáty nebudú tolerovať útoky voči proti svojim ľuďom, záujmom alebo spojencom... Na stole sú všetky možnosti. Spolupracujeme s našimi partnermi, aby páchatelia čelili spravodlivosti a aby sme zachovali odstrašujúci účinok," dodal Esper.

V stredu večer došlo k raketovému útoku na vojenskú základňu ležiacu pri irackom meste Tádží, severne od Bagdadu, na ktorej v rámci vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi slúžia zahraniční vojaci. Prišli o život jeden americký a jeden britský vojak a jeden Američan zmluvne spolupracujúci s americkou armádou.

Až 26 bojovníkov prišlo vo štvrtok o život pri nálete na pozície irackých proiránskych milícií pri sýrskom pohraničnom meste Abú Kamál neďaleko hraníc s Irakom. Informovalo o tom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), píše agentúra AFP. Podľa tohto zdroja nálet neďaleko Abú Kamálu pravdepodobne podnikli jednotky Spojenými štátmi vedenej vojenskej koalície.

Napätie medzi USA a Iránom sa vyostrilo po tom, ako 3. januára nariadil americký prezident Donald Trump zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního. Iránske revolučné gardy odvetne vypálili v noci na 8. januára rakety na celkovo dve základne v irackých provinciách Anbár a Arbíl, kde sa nachádzajú príslušníci amerických a spojeneckých ozbrojených síl.

Viac o téme: Raketový útokBritAmeričanIrakMark Esper
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu