Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Irak oznámil začatie vyšetrovania útoku, pri ktorom zahynuli vojaci USA

Barham Sálih
Barham Sálih (Zdroj: SITA/AP Photo/Karim Kadim)

BAGDAD - Iracká armáda vo štvrtok oznámila, že začala vyšetrovanie stredajšieho raketového útoku severne od Bagdadu, ktorý si vyžiadal životy dvoch Američanov a jedného Brita. Informovala o tom agentúra AP, ktorá pripomína, že v tejto oblasti hrozí stupňovanie napätia medzi Iránom a USA.

Dočasný iracký premiér Ádil Abdal Mahdí podľa armády nariadil vyšetrovanie útoku, ktorý označil za "vážnu bezpečnostnú výzvu a nepriateľský čin". Vojenskú základňu pri irackom meste Tádží, približne 27 kilometrov severne od Bagdadu, zasiahlo v stredu večer 18 rakiet. O život prišli traja príslušníci koalície pod vedením USA, ktorá irackým silám pomáha v boji proti džihádistom. Najmenej ďalších 12 príslušníkov utrpelo zranenia. K zodpovednosti za útok sa dosiaľ nik neprihlásil.

Organizácia Spojených národov slovne odsúdila útok, ktorý podľa nej odvracia "dôležitú politickú pozornosť" od výziev, ktorým Irak čelí v oblasti domácej politiky. "Posledná vec, ktorú Irak potrebuje, je aby slúžil ako aréna na pomstu a zahraničné boje," uviedla OSN vo vyhlásení.

Dezignovaný iracký premiér Muhammad Tawfík Alláwí 1. marca ukončil svoje snahy o zostavenie novej vlády a vzdal sa kandidatúry na post predsedu vlády. Iracký zdravotnícky systém sa takisto snaží bojovať s nákazou koronavírusu.

Napätie medzi USA a Iránom sa vyostrilo po tom, ako 3. januára nariadil americký prezident Donald Trump zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního. Iránske revolučné gardy odvetne vypálili v noci na 8. januára rakety na celkovo dve základne v irackých provinciách Anbár a Arbíl, kde sa nachádzajú príslušníci amerických a spojeneckých ozbrojených síl.

Viac o téme: Vyšetrovanieútok USAIrakBagdad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu